19 декември 2008

Публикуване на моите книги

До този момент имам пет издадени книги:
книгата "Ангели-пазители" съдържа следните разкази освен едноименния роман:

В различни сборници съм публикувал следните разкази:


Участие в съвместни издания:
Предстоеше издаване на романа "Слънце недосегаемо" - продължение на "Драконче", "Заръка" и "Пълноземие".
Но отказах предложението да бъде напечатан като книга. Основният ми мотив е, че издателствата като цяло са приели диктата на книготърговците, които им искат 40% отстъпка, тоест печелят от продукция, към създаването на която нямат никакво отношение. Едно произведение в първият си етап се пише от автора, следва редактиране, оформление и реклама, които се поемат от издателствата, накрая книгата влиза в печатница - край на производството.
За да стигне произведеното до читателя обаче, трябва да се мине през търговците, които осъществяват истински шантаж и на практика определят кое ще се продава и кое ще се чете.
Смятам това за ненормално.
Вярно, възникнаха и разногласия между мен и издателството относно формата на книгата, но не те са най-съществени като мотивация да откажа издаване.
В цялата ни икономика се наблюдава едно порочно явление, цял синдром - най-неизгодно е да произвеждаш, най-ощетен си и като потребител. Печелившите в тази игра са търговците, прекупвачите. Те постигат висока норма на печалба, без да полагат същия труд, който полагат производителите.
Едно време това се е наричало "спекула".

Не мисля, че нещата трябва да продължават така. Не е реално, а дори и не е редно да се изсква от държавата да "взема мерки". Не е реално, защото търговията е стопанска активност, най-изгодна за държавата в ролята й на заинтересован бирник. А не е редно, защото това противоречи на принципите на свободния (тоест изчистен от монополи и картели) пазар, обезсмисля конкуренцията и убива частната инициатива - в това число и творческата дейност като източник на някакви доходи.
Именно на разпространителите дължим шантавата практика авторът ДА СИ ПЛАЩА за публикуване... за да спечелят насетне най-вече търговците.
При мен въпросът не стоеше така, издателството беше готово да ми плати и хонорар... но аз не искам да храня кърлежи, съжалявам, гнуслив съм в това отношение.
По мои груби сметки, аз бих взел 10%, издателството - 20-25%, печатницата 25-30%, а прекупвачите - 40% от коричната цена на книгата.
Има ли нужда от коментари?

Затова имам намерението да пусна всички свои вече публикувани неща (с няколко ВРЕМЕННИ изключения) за свободно сваляне в интернет според условията на лиценза, известен като CC-BY-SA.
Както и да пускам написаните романи и разкази под същия лиценз.

Специално за "Слънце недосегаемо" една добавка - ако се съберат 500 души, желаещи да имат книгата на хартия, мисля, че може да се осъществи печатането на съответните бройки. В печатницата за тях ще поискат около 6000 лева.

Надали издателите ще се трогнат от тази моя постъпка, те и без това в масата си не тачат особено българските автори. Но рано или късно и на тях ще им дотегне да им смучат кръвчицата.

(Дано не им хрумне сами да се превърнат в монополисти-кръвопийци. В крайна сметка, един известен бизнесмен, свързан с издателска дейност, беше заявил, че вестниците не се печатат, за да се четат, а за да се продават. Това даже не е цинизъм, а самодоволна наглост. С подобно верую нека не се учудваме на разцвета на чалгата във всички сфери на нашия живот.)

Ако след издателствата се разбунтуват и други производители, може би тогава ще секнат чудатостите на българската икономика, при която крайните цени се вдигат даже когато пада цената на ценообразуващи суровини, или пък намалява търсенето на пазара. Но докато се примиряват с диктата на търговците, положението ще остава същото, абсурдите ще се множат и вече никой няма да различава нормалното от извратеното.

17 коментара:

  1. Ники -

    ГОРЕЩО приветствам инициативата ти. Не мога да ти опиша колко горещо всъщност...

    Понеже ми беше поредният дълъг, пълен ден, а и с Габи сме си запазили вечерта, ще бъда съвсем кратък:

    Предлагам ти да издадем "Слънце недосегаемо" със средства на Човешката библиотека, по начина, по който издава, разпространява и разпределя парите Човешката библиотека. А именно:

    - на (добра) рециклирана хартия (като тази на "Последният еднорог); или ако се окаже неподходяща - по такъв начин. че една десета от приходите да отидат за засаждане на дръвчета

    - с корица и илюстрации, каквито предпочита авторът. Ако има нужда от помощ - и с гласуване от страна на всеки от т.нар. "По-желали" - хората, които лично се ангажират да помагат за подготовката и разпространението на книгата

    - в редакцията, която предпочита авторът; като същевременно му предлагаме редактори с търпение и деликатност (...затова ти поисках оня разказ, да имаш представа)

    - така че: мин 20% (по възможност - 30) от приходите да отиват при творческото звено - автор, редактор, художник/ци, оформител...; 25% са си за отпечатването (както е по правило); 5-10% са за разходи на издателството (организация на процеса... абе, главно телефонни разговори, разпечатки и ходене на санаториум веднъж годишно ;); оставащите 40 % или са за разпространителите, или (ако можем да ги избегнем) - за читателите, които получават хубава книга по-евтино (номерът е да се продадат - и да се ПРОЧЕТАТ - повече книги, не една книга да струва по-скъпо, за да "избие разходите")

    - и по разпространението: от ръка на ръка, с лична препоръка - както продължава да се разпространява "Последният еднорог"

    ...Ако има нещо, което да те смущава или да ти липсва горе - питай ме. Може тук, може и на личен имейл - за мене няма значение. Тази информация не е поверителна: "Човешката библиотека" е нестопанска фондация с идеална цел и няма причина да крие практиките си. (Ха някой да дойде да ни ги открадне... ще си изцвилим от кеф, и ще отпрепуснем нататък. ;)

    Веднага предупреждавам: Не мога да взема еднолично решение по такъв въпрос. Трябва да се изкажат всичките близо 30 човека в ядрото на библиотеката. И не знам кога ще успеем да съберем нужните 6000 лева. Имай предвид, че приходите от всичките "Еднорози" дотук едва сега наближават 5000. Тепърва ще видим какво ще стане с "Бленуващите кристали".

    Затова вариантът "издателството, с което си говорил, издава, срещу избиване на разходите + някакъв процент от приходите - Човешката библиотека разпространява, срещу собственото си удовлетворение (и _могъща_ морална печалба... за това друг път)" е особено препоръчителен. Знам кое е издателството, имам им _абсолютно_ доверие - работим с тях вече две години по един проект за превод на бг романи към чужди езици... така че помисли по този вариант.

    В същото време: вече имам в пощата си списък от 10-ина човека, които са готови да си платят "Слънцето" предварително - точно както издадохме "Играта" на казанлъчани. Този списък е съставен без _никакви_ усилия - говорили сме си за книгата ей така, между другото. Тепърва можем да предложим схемата "продажба на зелено" на ония 300+ читателя, които са ни на мейлинг листа. А те пък може да ни изненадат и с нови, още по-смислени предложения - понеже тези 300+ абонати са не просто читатели, те са човеци... :)

    Ииии... ти видя ли това:

    http://choveshkata.net/blog/?p=291

    *хихи*К

    ОтговорИзтриване
  2. здр,
    аз съм просто читател. бих си купил книгата на хартия, но ако все пак решиш да я издадеш под CC лиценз, остави paypal акаунт или банкова сметка. поне аз със сигурност ще преведа някой лев, малко, но от сърце. надявам се да не съм единствен.
    поздрави,
    Филип

    ОтговорИзтриване
  3. Я дай малко данни - брой страници и прочие. 6000 лв ми се вижда прекалено голяма сума.
    Изобщо дай поне мейл за кореспонденция.
    За разпространителите си прав, но не е единствения начин.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз също подкрепям и варианта "електронна книга - плащане на автора на ръка/през онлайн система".

    За България - не толкова paypal, колкото ePay. Както правим ние: http://choveshkata.net/blog/?page_id=180

    ОтговорИзтриване
  5. Не знам дали ще ти излезе pingback-ът, затова:

    Тук пуснах ПИТАНЕ (което е името за анкета, провеждана от Човешката ;) за издаването на "Слънцето":

    http://choveshkata.net/blog/?p=361

    Нека видим и читателите на сайта ни какво ще предложат.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравейте, аз също бих се включила с купуване на книга и с разпространение на новината за нея.
    Напълно подкрепям Калин и начинанието, с което са се захванали.

    Освен това идеята със заплащане за прочит на романа в Интернет е наистина много добра и смятам, че бъдещето е в нея - нещо подобно на онова кафене, в което всеки плаща толкова, колкото смята за добре. Защо си мисля, че специално с книгите това би проработило перфектно?

    И освен това - благодаря за споделянето на книгите - част от тях съм чела на сайта "Фантастика", но е друго да можеш да ги намериш на сайта на самия автор.

    Ще разпространя идеята.

    ОтговорИзтриване
  7. Ако някога все оак се стигне до издаване на хартия, аз си "заявявам" поне 1 брой. ;-)

    ОтговорИзтриване
  8. Аз съм кандидат за хартиен екземпляр.

    Иначе, защо не опиташ да пуснеш клнигите като Весел Цанков - срещу заплащане с sms - вярно, не знам каква част от печалбата отива в оператора, но така е и по-удобно, и доста по-евтино от хартиено издание, и няма толкова много маймуни на клона, които да лапат на чужд гръб.

    ОтговорИзтриване
  9. Пустах мнетие в Ефремов за "Царска заръка". Ако авторът е запазил тоя стил, напълно разбирам търговците. Една книга ми е достатъчна, за да преценя какво прави авторът след добро и обещаващо начало. Просто не си струва да се бъркам в джоба. Мога да взема втора книга от същия автор от библиотека, за да си затвърдя или поправя мнението. Но ако си затвърдя мнението, то едва ли ще дочета книгата до края и още по-малко ще се простя с пари за книжна форма или електронен вариант.

    ОтговорИзтриване
  10. Стефане - а прочете ли откъсите от "Слънце недосегаемо", които се намират в нета?

    ОтговорИзтриване
  11. Абсолютно си прав.
    Уча книгоиздаване в СУ и дискутирахме същите проблеми миналата година. Издателството плаща хонорар на автора (когато не иска хонорар от него, ако човекът е българин), плаща на преводач (пак ако не е от българин книгата), на редактор, на коректор, на художествен редактор, технически редактор, печатница, данък (за хазарта в БГ е намален данъка, но не и за книгите - оше един пример за разцвета на чалгата, който споменаваш), логистика (т.е. ртранспортиране на книгите), реклама (каквато само големите издателства могат да си позволят) и т.н. и т.н. и т.н. Накрая кгнусните разпространители изяждат всичко. Да не говорим, че сега има някакъв стремеж книгопродаването да се монополизира - закриха лорсата на София Прес, после и тази на Полиграфическия комбинат, вмомента се опитват да затворят и площад "Славейков". Видиш ли, щели да им направят борса, ама някъде на майната си извън града. За да могат големите вериги да лапат повече.
    Безобразно, безобразно е вече положението.
    Браво за инициативата. :) Иначе, аз сега разбрах, че си писател и то на фантастика - браво на тебе, достойно за уважение! :)))

    п.п. За спора ни, почнат при Григор и продължен при мене - отговорила съм ти, ако още ти се занимава си добре дошъл:)

    ОтговорИзтриване
  12. Калине, благодаря за подкрепата.
    Имам насрещно предложение, понеже имаш пресен опит и интернетът ти е по-бърз от моя (тук съм със скоростта на античните олеле'фонни модеми с всичките им прелести): виж колко хора ще дадат заявка, провери цените в печатницата и ми кажи. Моя грижа е паусът и корицата. За редакцията... ще поговорим пак. Рециклираната хартия - напълно съгласен.
    Но няма нужда изобщо да се минава през кое да е издателство. Книгите ще са на практически производствена цена за поръчалите хартиен екземпляр.
    Бях забравил да добавя, че има още едно унизително нещо в издаването. Като преводач аз вземам при един и същ обем текст 4-5 пъти повече, отколкото ПО ЗАКОН ми се полага като автор. Разбира се, това е заради малките тиражи, но е неприятно.
    Отново, благодаря за подкрепата.
    ----------
    Филип, благодаря и на теб за предложението.
    Но ще го отклоня. Книгите ще са на свободен достъп. Може би, когато малко се променят нещата, най-вече с отношението на мнозинството български издатели и български читатели към българските автори само защото са български, тогава... не съм в състояние да мисля в неопределеното бъдеще. Допреди 10 години мобилни телефони амаха само мутрите. След три-четири може би устройствата за четене на електронни издания ще станат достъпни и масови. Да видим какво ще стане. Така или иначе печеля от друго (парите), а писането е удоволствие и ми дава много повече.
    Бъди жив и здрав, драго ми е, че посети блога ми и взе отношение.
    ----------
    Иване, уморен съм да търся начини. Мейл има към сайта ми.
    ----------
    Таня, и аз ти благодаря. Много мило.
    ----------
    Ангеле, как е малкият? Май ти се полагат 2 броя...
    ----------
    Божо, благодаря за загрижеността, но операторите са като търговците, пък с хора като Весел Цанков, предвид това, което знам за него (без да го съдя), нещо не ми се общува. Въпреки това - благодаря.
    ----------
    Селин, след малко съм при теб.
    ----------
    Анонимен... какво очакваш да ти отговоря?

    ОтговорИзтриване
  13. Уха! :)

    За да мога да взема оферта от печатаря ни - ще ми пратиш ли параметри на романа? Общ брой знаци ми е най-полезен. Плюс, харесва ли ти форматът на "Еднорога" и алманаха "ФантАstika" - да направим "Слънцето" в същия? Препоръчвам го силно, хаби най-малко хартия при обрязването на книгите.

    Дотук имам списък от 20 желаещи, поръчали 40+ бройки. И _все още_ не съм писал писма до хората... само ги питам през сайта на Човешката (който те нямат навика да четат :/). Утре ще ги питам и лично... честита ни Коледа. ;)

    Празници!
    К)

    ОтговорИзтриване
  14. Той написа параметрите в Дира - 1018 стандартни машинописни страници /30х60/.
    Това са грубо около 1100-1200 страници в стандартен формат 21х13 или около 800-850 във формата на Колелото на времето.
    Силно зависи от големината на абзаците и пряката реч /т.е от накъсаността на текста/. При такъв брой страници маржът е голям.
    Не ми се взема страна, но 650-те страници на Пълноземие бяха много. Тези са направо невъзможни.

    ОтговорИзтриване
  15. Малкия вече е на 5 и не е чак толкава малък. ;-)
    Устройство за четене вече си търся, за сега най ми хареса Amazon Kindle, но не ми е по джоба, ще се пробвам да си търся iPod Touch втора ръка. Не искам да кажа, че "Слънце недосегаемо" е основната причина, но е една от тях.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  16. Имам само два публикувани романа, но много добре знам за какво говориш. Изпробвах всички възможни варианти. Първата книга (Справедливост за всички, 2007) мина през издателство ЛИК, които бяха така добри да се доверят на дебюта на един никому неизвестен български писател, без да му искат пари, но след отпечатването започнаха стандартните разпространителски, конасигнационни номера и дори хората, които искаха да си купят книгата, след известно време вече нямаше откъде, защото книжарниците се бавеха с отчитането на продажбите и не поръчваха нови бройки, за да могат да си въртят кеша като оборотни пари. Накрая и на мен и на издателството окончателно ни писна от всичко това. Книгата, дори да я имаше в дадена книжарница, беше в по един екземпляр и завряна на място, където няма как я намериш, осен ако не си влязъл специално да я потърсиш. Въпреки всичко, може би в благодарение на блога, "Справедливост за всички" вече е с напълно изчерпан тираж. Стигна се дотам, че дори аз останах без копие от дебютния си роман :)

    Втората книга (Душа назаем, 2008) издадох сам, със собствени средства и се погрижих да е само на два клика разстояние за читателите от цял свят, които влизат в блога :) Погрижих се и да организирам срещи с малксимален брой хора, които живеят тук - в България. Колко пари инвестирах в издаването на книгата и в премиери - не питай. Истинското богатство, което печелиш при този вариант, обаче, е прекият контакт с читателя. Късмет е, ако успееш да си избиеш тиража, но тук вече всичко опира до това колко добре ще се пазариш с печатницата и как ще си правиш сметката на времето и транспортните разходи, ако продаваш онлайн. Важна е и разгласата, естествено. Благодарен съм на всички блогъри и журналисти, които ме подкрепиха, без да искат нищо в замяна. Това, което се получи е, че свикнах да имам кашонче с книжки в багажника, където и да се намирам :) Предимство е наличието на пощенски клон дори в най-малкото село. Което не може да се каже за достъпа до Интернет, но пък хората измислиха мобилните телефони с браузър...Не съжалявам за опита, книгата ми стигна чак до Нова Зеландия, Австралия и Канада, но едва ли ще повторя, тъй като има далеч по-лесни начини да изкараш някой лев с работа, ако вложишш същото количество време, знания и усилия, дори без да ти се налага да инвестираш в собствения си продукт и после да трябва да го отгладуваш...Прав си, че производството и потреблението у нас традиционно се "наказват". Ето защо, вече гледам към чуждестранните пазари и, ако по някакъв начин продължа да издавам в България, то най-вероятно ще е само за удоволствие. Възнамерявам след известно време да пусна и втория си роман (Душа назаем) за безплатно теглене в Интернет, както направих с първия, но преди това искам да дам възможност на всеки, които иска да го притежава на хартия, да си го купи. Повечето хора, в това число и аз, няма да прочетем цяла книга от монитор, дори да е безплатна, по простата причина, че: 1) е неудобно, 2) губи се колекционерската страст да притежаваш копие от книгата (за предпочитане - с автограф), 3) хубавите книги са чудесен подарък.

    Не мисля, че даренията са идея, която ще проработи. Сам не мога да ти обясня защо, просто интуицията ми го говори...Но съм убеден, че с достатъчно разгласа, средства за издаването на книгата могат да се съберат от предварителни заявки "на зелено" - така, както направи "човешката библиотека". Бих популяризирал идеята в блога си и бих си поръчал копи(я) от книгата "на зелено", стига някой лично да поиска това от мен и своевременно да ме информира какво, как и къде. Адрес за обратна ръзка има в блога. Харесвам творчеството ти и ти пожелавам успех от все сърце, който и път да избереш! Имам само една молба - не позволявай вика на посредствеността да попречи на полета на мисълта. Просто не си струва...

    Тихомир Димитров, http://asktisho.wordpress.com

    ОтговорИзтриване
  17. Ники,
    Аз също те подкрепям .Пожелавам през новата 2009г. много здраве и успехи от все сърце.Давай смело и в никакъв случай не храни КЪРЛЕЖИТЕ ,независимо от кой вид са!
    Още веднъж,много ,много успехи ти желая!

    ОтговорИзтриване