06 февруари 2010

приложение "Самоотбрана" към модела "Гражданска Алтернатива на държавата"


пояснения:
един от ситуационните лидери във всяка община е командир на териториалното опълчение. Практически всички граждани на общината участват в Опълчението според способностите си. Ядрото е "боен отряд" (чета), който се обучава за водене на партизанска война срещу евентуален външен агресор.
Общинските синдикални звена съдействат за изграждане на партизанска отбранителна инфраструктура и произвеждат необходимото въоръжение и екипировка.
Отделните чети провеждат учения в съседни и по-отдалечени общини, имитирайки нападатели, при което се създават лични връзки и се осъществява опознаване на терена, за да може да се помага при нужда.
Общото ръководство е мрежово, на база общински щабове. При нужда от бърза реакция върховното командване се поема от един от щабовете, избран предварително за "челен" от местите командири с одобрението на редовите четници (по същия начин всички щабове се подреждат в "рангов списък", което периодично се актуализира). Ако "челният" щаб не е в състояние да функционира, координацията и командването се поема от следващия в списъка щаб.
Действията на щабовете са в съответствие с приетата всенародно Национална отбранителна доктрина.

мобилизационното стрелково оръжие се съхранява у дома (или в общински трезор; тежкото въоръжение като оръдия, танкове, самолети, ракети - в синдикален трезор, при производителя, който също така осигурява екипи и екипажи за тежкото въоръжение), запечатано с алармен чип, така че всяко вадене на пушките да става известно на командирите на бойния отряд от териториалното опълчение.
Личното оръжие: препоръчва се обявяването му в личния блог (отначало приложение, а после и заместител на личните документи; информацията в него се публикува от собственика и в обем, който той сметне за необходим с малки изключения, уговорени в общинското съглашение (Правилника на общината));
оръжието има вградени микрочипове:
-- за позициониране (при война може да се изключват),
-- за регистър ("черна кутия", кога е употребявано, разглобявано, кой го е пипал + сигнализация за стрелба),
-- за идентификация;
също така върху оръжието са гравирани:
* номер и идентификатор на производителя (при злополука по технически причини да е ясно кой е отговорен);
* идентификатор на вносителя (ако има такъв);
* идентификатор на продавача (при престъпление да се знае кой е дал оръжието на извършителя);
* идентификатор на собственика (чиповете са настроени към биоелектрическите данни на титуляра; сигнализират при употреба от друг човек)

оръжие без чипове и идентификатори се признава за незаконно и води до наказание;
оръжие с умишлено повредени чипове и заличени номера и идентификатори се смята за оръжие на престъпление и е основание докосвалият го човек да бъде наказан;
кражба на оръжие се смята за подготовка за извършване на предумишлено убийство.

не се препоръчва да се предоставя оръжие на
:
--- малолетни; (необходимо е уточнение на понятието "малолетен", "непълнолетен", желателно да не е привързано към общо определена възраст, а към индивидуалните душевни качества и ниво на умствено развитие)
--- осъждани за насилие;
--- психически болни;
--- избухливи, безотговорни, склонни към насилие хора;
--- анонимни лица.

При извършване на престъпление от посочените категории, този, който е предоставил оръжието, се смята за съучастник.

Препоръчва се стрелбата да става на определени места (засича се с позициониращия чип), при самоотбрана, при мобилизационни и други извънредни мероприятия според Правилника на дадена община.

Когато подобен режим на притежание, носене и употреба на оръжие породи съответната културна традиция в обществото, твърдите правила и повечето ограничения ще отпадат
.

7 коментара:

  1. Здрасти, Ники.
    Както и да го мисля, изглежда, тази система за самоотбрана няма да работи. Първо, дори и анархизмът да "победи" в отделно взета държава, няма как да победи едновременно в целия свят. Анархическата територия просто ще бъде прегазена и разграбена от съседите си. Второ - дори и в един бъдещ свят такава система да започне да работи, не виждам какво ще накара определена община да помага на друга, нападната от силен враг. Да, на теория причините са ми ясни - ако утре врагът нападне друга община, съседите ще помагат. Но на практика всеки ще гледа да се скатае...

    ОтговорИзтриване
  2. 1) подценяваш силата на партизанската съпротива;
    1а) надценяваш готовността на съседите да се втурнат да газят и грабят;

    --- междинен въпрос: как мислиш, защо Швейцария не е била прегазвана от съседите си? Ами защото залага именно на милицейски (виж първоначалното значение на думата) тип военна съпротива.
    Не е защото "парите я пазят". Щвейцария е една от "световните банки" именно поради своята надеждност като самозащита, а не обратното.

    2) погрешно допускаш, че всяка община е НАПЪЛНО сама по себе си. Когато се появят технологични възможности за такава ПЪЛНА АВТАРКИЯ, дори от самите общини няма да има нужда, а и светът няма да е същият.
    На практика общините (териториалните единици) са много здраво споени чрез общи федеративни интереси, а "материалната" страна на тази обвързаност е под формата на екстериториалните формации (синдикати, кооперации, др.), без които анархообществото не е нито анархо, нито общество.
    Освен това, отрядите (звената от отбранителната мрежа) не се ограничават с формиране единствено на териториален (общинен) принцип. Координационните щабове и отбранителната инфраструктура пък е МЕЖДУобщинска, регионална и междурегионална. Метафорично казано, тя прилича на броня от застъпващи се плочки.

    ОтговорИзтриване
  3. И накрая - няма в историята случай, когато народно опълчение да е било победено. Такъв е опитът и от Американската война за независимост та чак до сегашен Афганистан.
    Впрочем, има един такъв случай - англо-бурската война. Англичаните се справят, като интернират цивилното население в концентрационни лагери (по-късно използвани от Ленин-Троцки-Сталин-Хитлер като средство за масово унищожение на хора; но по времето на бурската война лагерите са били места за интерниране).
    Мислиш ли, че коя да е съвременна страна може да си позволи подобни действия, без да се окаже в международна изолация и да си създаде повече проблеми, отколкото може да понесе?
    Има и още нещо - анархосъпротивата в Украйна, Испания е показвала достатъчно единство. Причината за поражението им е била в допускането на съюзяване с комунисти, които са ги удряли отвътре и в гръб.
    Изобщо не споменавам пък отзвукът о самото съществуване на анархотеритория върху другите страни, в тоа число и потенциалните агресори.

    ОтговорИзтриване
  4. и последно (не знам къде да пипна в настройките, за да минават по-дългите коментари):
    Силата на съпротивата пряко зависи от успеха на анархофедерацията в областта на жизненото равнище на населението. Защитата на добруването е силен мотив.
    НО!
    !!! подобен тип самозащита е КРАЙНО НЕЕФЕКТИВЕН (неуправляем, невъзможен дори за обща координация) при опит да се водят офанзивни мероприятия. Т.е. такава "армия" не може да бъде използвана за агресия.
    (което затруднява агресора да намери състоятелен казус бели)
    Обаче пък партизанската войска успешно осигурява кърваво тресавище за всеки нашественик. Особено ако се въприеме тактиката "по-малко убити, повече тежко ранени агресори", "селективно унищожение" (снайперистите убиват само онези войници на противника, които стрелят, грабят, палят, насилват, убиват цивилни; е, и офицерите де, те са абонирани за куршум по презумпция) и по-особено третиране на военнопленниците (подканят ги да дезертират, предават ги на родителите им, маркират ги с татуировка, която е сигнал за партизаните-снайперисти да гърмят на месо). При добре организирана пропаганда и PR никоя страна-агресор с либерално уравление няма да издържи, гражданските протести вътре в нея ще спрат войната, а и самата инвазионна войска ще покаже признаци на разложение.

    ОтговорИзтриване
  5. П.С. Тук не е много удобно дискутирането, нека заработи клубният форум на по-пълни обороти, ако има интерес, ще разнищим това надълго и нашироко.
    Ще ми се и бивши кадрови военни (Генерала, Андрея Илиев) да си кажат мненията.

    ОтговорИзтриване
  6. Бъзикаш историята, както ти дойде... ей, пич, тя е наука! Как да няма народно опълчение, победено от редовна армия? В Афганистан няма народно опълчение, срещу руснаците и американците се биеше стегната професионална армия. И ако твърдиш обратното, значи витаеш някъде из фантастиката , а не в реалността. И с Швейцария е същото - не е нападната досега точно заради банките, а не заради лигавата им милицейска система.
    А идеите ти за армията - ох, ще се разболея от смях! Това е твърде сериозно нещо, не е за теб, приятел! Хабер си нямаш от военно строителство и принципите му! Абе, толкова фъркаш, че не си струва да те коментира човек...

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен, не те знам кой си, но щом смяташ, че не си струва коментирането, защо коментираш?

    впрочем, за Афганистан: ЧИЯ професионална армия се биела срещу СЪВЕТСКАТА армия (не само руснациТЕ)? Нещата там са тръгнали именно от народно опълчение и относително независими полеви командири.
    Щом аз витая във фантастиката, ти къде си?

    относно Швейцария: хайде да не слагаме каруцата пред коня. Тази страна стана световна банка именно заради защитеността си. Съветвам те да се позапознаеш малко повече с армията й, после да се правиш на експерт.

    дуги идиотски коментари ще трия

    ОтговорИзтриване