23 февруари 2013

НЕпротестна ДЕКЛАРАЦИЯ

В неделя излизам на протеста – официално.
За да непротестирам. Нямам и искания.
Протестите винаги са насочени срещу някого или нещо – с подтекст НЯКОЙ (не ние) да оправи забелязаната нередност или направо безобразие. Исканията – и те предполагат НЯКОЙ външен фактор да се намеси и “да вземе мерки”. Затова не правя протест, затова не излагам искания. Привърженик съм на прякото действие. Има нередност – старая се да я поправя. Ако не мога сам, приканвам съгласните с мен да се включат в поправянето, като поправянето често иска отначало пълно разрушение на източника на белята. Иначе поправките стават хронични, мъчителни, безплодни – бутане на Сизифов камък.
И така, не протестирам, не отправям искания. Имам призив към хората, които могат да чуят и желаят да разберат какво предлагам.
Днес обществото ни се лута. Не цялото – привилегированата част от него прекрасно знае какво иска и си е утъпкала пътечки (цели магистрали) как да си го вземе, било направо и брутално, било прикрито и с измама. Останалите граждани на страната ни наистина се лутат в мъглата на когнитивния дисонанс. Казано на разбираем език – в мъглата на обърканите си мисли. Отчасти тази обърканост е “заслуга” на управниците и медиите. Отчасти – страх на всеки от нас да мисли докрай. За някои пък мисленето е трудно поради мързел.
Приносът към мисловното объркване от страна на властващите се състои в подмяна на понятията. Логично е: ако не искаш подчинените да се борят за свобода, компрометирай самия термин “свобода”. Ерик Блеър (Джордж Оруел) го е забелязал и описал в романа “1984”: свободата е робство, мирът е война, истината е лъжа. Най-широко разпространеното у нас объркване е, че смятаме “държава”, “страна”, “народ” за синоними. Те не са. Държавата е машината от бюрократични институции, които яздят народа. Страната е територията, на която народът е употребяван от държавата. Държавата служи на богатите (кой е забогатял честно?), защитава тяхното богатство, тяхното право да отнемат права на по-бедните, да ги ограбват според удобни за тях закони.
Това е главният ми призив. Нека не се подлъгваме на постлани кръгли маси, нека не храним илюзии за “граждански контрол над институции”. Партийният модел е изчерпан – казват го протестиращите днес улици и площади. Но щом е изчерпан той, значи е изчерпан и парламентът – поначало инструмент за партийни игри. Изчерпана е самата система за представително управление, ако изобщо някога е имала потенциала да защитава интересите на всички граждани. Затова аз съм за пряко самоуправление. За подобрен “Исландски модел”. За подобрен “Швейцарски модел”. Подобрен чрез социализация на собствеността. Но нека на този етап започнем с прякото самоуправление, въпросът за собствеността ще се постави сам – и то остро.
---
Сега, чисто технически. Излизам сам със своите призиви. Индивидуална изява. Не искам да крещя и скандирам – това е хлапашко. Не искам да вдигам шум, да се бия с полицаи или идеологически опоненти. Шумът не е аргумент, нито прави истината по-истинска. За бой още не е дошло време – и дано не дойде. Дано, ама надали... Нямам и особено желание да споря – за спор са необходими две съизмеримо информирани за предмета на спора страни. А повечето потенциални спорещи с мен се намират в състоянието на когнитивен дисонанс: искат хем държава, хем да е справедлива; хем самоуправление, хем правителство; хем власт, хем свобода – взаимно изключващи се неща. Коктейл-компромис между каца с мед и канче катран.
Затова (засега) просто излизам с призивите си – да ги видят. Излизам под черно знаме – защото черното е противоположно на бялото капитулантско, противоположно на цветните държавни, а и защото животът ни наистина е станал черен. Знамето на анархизма.
Който иска да се присъедини към моята акция на некреслив и ненасилствен призив, защото споделя моите възгледи, защото е съгласен с тези лозунги и този транспарант – да заповяда в градинката пред “Кристал” в 10:15 часа в неделя, 24 февруари 2013.
Който просто държи да мине да ми каже “здрасти”, без да е съгласен с мен, ще си кажем “здрасти” – и всеки по пътя си.
Благодаря за вниманието.


6 коментара:

  1. хмък, не мина добре.
    Нищо, друг път пак.

    благодаря на тези които дойдоха. И им се извинявам, че пострадаха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за да няма странни въпроси "ама какво станало": http://stopnazi-bg.org/declarations/105-neonazi-napadenie-na-protest?tmpl=component&print=1&layout=default&page=
      това май е единствената публикация по темата, при това до голяма степен адекватна.

      Изтриване
  2. И какво стана? Отзовахме се, за да ни бият, а отзад седят "другарите" ни и гледат как ни ритат? :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и да има нещо вярно, ама не се сещам кой точно от „другарите“ си ти ;)

      Изтриване
  3. Шаркан, лично аз не съм съгласен с много от идеите на анархизма, но изводите ти за пагубността на Системата за българския нерод и изчерпаността ѝ са напълно и абсолютно верни сами по себе си, и който не разбира това, е просто добре промит от слугинските масовите медии.

    Призивът ти да направим нещо по някакъв наболял проблем е по принцип добра идея, но нека реално да направим нещо постижимо, от което да има реална полза, например нека да съберем средства и да хостнем един уебсайт с речник на съвременния български език — ударното навлизане на чуждици чрез проституиращите масови медии (слуги на чуждестранни интереси и с безкрайно ясна антибългарска насоченост), западната пропаганда и антибългарска реклама, както и родната младеж, която се води по „модата“ в Интернет, заплашват да заличат ДОРИ българския ни език, пък какво остава за „страна“ като България и нейния изчезващ коренен народ!

    Дайте поне да поправим тази несправедливост като пуснем и поддържаме свободен речник на българския език (И, не, Уикиречник не върши работа, защото почти не се обновява и е пълен с елементарни правописни грешки, пък и се държи от чуждестранна организация, пък била и тя фондация...), за другите неща очевидно няма какво да се направи...

    Колкото до политиката — тя е умряла работа, от нея НИКОГА не може да се очаква НИЩО ХУБАВО, освен ако не е със задни цели, просто такава ѝ е функцията по определение (и практиката го доказва) — тя е просто слугиня на по-висши кукловоди в сянка и тя НЕ взима истинските решения (те се взимат от други „инстанции“ с по-таен характер)...

    По желание можеш да следиш следните уебстраници, които предлагат много интересни статии по много теми и са добър пример за независими алтернативни медии (основно с езотерична и конспиративна насоченост, но нека това да не те притеснява особено):

    http://parallelreality-bg.com
    http://podvodni.blog.bg
    http://bibliotecapleyades.com (на английски, испански и италиански)
    http://vigilantcitizen.com (на английски)
    и така нататък...

    П.П. Случилото се с вас на протеста ви е поредното доказателство, че родните „елити“ плащат на редовни екипи да следят българското интернет пространство и да пишат платени коментари в подкрепа на дадена групировка или партия, както и предварително да насъскват промити лица (в случая — умопобъркани нацисти) срещу граждански протести с подривна цел, т.е. да саботират такива мероприятия още в зародиша им — което пък е поредното доказателство за репресивния и тоталитарен характер на централизираната власт ВЪОБЩЕ (изразът „маниак на тема контрол“ пасва на всички властелини, особено на истинските такива, които са скрити и свръхпотайни, разбира се).

    —S. W.

    ОтговорИзтриване
  4. благодаря за мнението.

    убеден съм, че че проблемите ни като народ, като културна общност, не могат да се решат приемливо в рамките на съществуващия ред на нещата, нито обособено от света, в местна изолация.

    и може би не точно речник на "изчистения български език" е нужен, а речник на подменените понятия. Защото с думи мислим, независимо от формата им. Но ако съдържанието в тях е подменено с лъжа, при това целенасочена и в нечия нечиста полза, мисълта никога няма да стигне до никаква истина.

    какво е постижимото? Може хиляди полезни неща да се изградят. Обаче ако стоят на гнила основа, постройките ще се сринат, усилията ни ще се попилеят, ще се превърнат в пречки за следващите градежи.

    ОтговорИзтриване