04 декември 2013

Украйна, Майдан, 2013

Киевските събития според мен принципно напомнят нашенските протести. Повърхностните разлики са в мащаба и ожесточението на сблъсъците. Въпреки това, не бързайте да наричате случващото се “революция”. Не е. А какво е? Пореден опит за държавен преврат чрез уличен натиск.
Украинските граждани имат много причини да мразят тази власт – тя е нахална, безочлива, перчи се с богатството си, силовите й структури са като отвързани зли кучета, всички извън “обръчите фирми” на правителството са мачкани и оплитани в бумащина, обедняването е катастрофално. Това, което липсва у нас, е разделението по език: управниците дразнят както украиноезичните, така и рускоезичните с неграмотността си и с неопределеността за официалния език – един ли да е, два или повече да са.
Иначе, властващите и опозиционните партийци зад кулисите на видимото сучат от едни и същи финансови вимета, водят общ бизнес.
Лашкането между Митнически съюз с Русия-Беларус-Казахстан и преговорите за асоцииране с ЕС е формалният повод, иначе протестите са на вълната “стани да седна”. Естествено, властта организира контрапротести.
Социални искания и призиви за смяна на самата система се посрещат на нож както от жандармите, така и от масата протестиращи.
Говори се, че неучастието на “Майдана” е подкрепа за властите. Но миналият Майдан’2004 породи сегашното положение, каква е гаранцията, че Майдан’2013 ще доведе до нещо различно от смяната на политическите мутри в непроменимата държавна машина?
Позицията на украинските анархисти.
Позицията на други украински анархисти (т.нар. “пазарници”).
Изявление на Автономно Действия за Социална Революция (Русия).
Какво “печели” Украйна от процеса на асоцииране с ЕС?
Снимков материал с кратки пояснения “Минимум политика, максимум факти”.
Обща дискусия.

* * *
По-подробен анализ ще публикувам утре, като коментар в същата тема.

3 коментара:

  1. още илюстрации: http://www.makhno.ru/forum/showpost.php?p=29461&postcount=13

    по-подробното изложение: http://sm.a-bg.net/2013/12/04/maidan-2013.htm

    ОтговорИзтриване
  2. важно за четене и осмисляне!

    http://anarhia.org/forum/viewtopic.php?p=378741#p378741

    ОтговорИзтриване
  3. нещо положително за самоорганизацията на Майдана:
    http://anarhia.org/forum/viewtopic.php?p=379032#p379032

    и пак критични забележки:
    http://sm.a-bg.net/2013/12/04/maidan-2013.htm#comment-108959

    ОтговорИзтриване