22 юни 2010

"престъпната" Читанка


Антимафиоти затвориха виртуална библиотека
...
Операцията на сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБО е проведена под ръководството на прокуратурата. Тя е реализирана след разследване по сигнали на ощетени - Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи. В хода му е установена шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България.
...
Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и др. По данни на спецполицаите чрез нелегалния сайт, който е действал повече от 2 години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.
Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата, за ограничаване на интелектуалното пиратство, се казва още в съобщението.

Източник:
http://dnes.dir.bg/news/knigi-internet-gdbop-sit%D0%B5-antimafioti-6608637&fp=1


така... дойдоха ми на ум купища шопски попържни и проклетии по адрес на "антимафиотите" (голеееми герои) и доносниците (асоциацията “Българска книга”, Съюза на преводачите и особено редицата издателски къщи), но ще се въздържа. Гневът ми вече избликна тук.
и само ще добавя с печатни букви:
ЕДНА КУЛТУРА Е ОЩЕТЕНА САМО КОГАТО ПРОИЗВЕДЕНИЯТА Й НЕ СА СВОБОДНО И НЕОГРАНИЧЕНО ДОСТЪПНИ ЗА ВСЕКИ ЖЕЛАЕЩ.
Ако някой е ощетил културата, то това е държавата (министерството на Рашидов) и въоръжените й измекяри (МВР) - тъкмо ТЕЗИ отрепки ЗАТВАРЯТ достъпа на хората до литературните творби.
Истинският писък тук е по повод на "милионите левове", от които ламята-държава няма да си вземе данък. Дреме й на тая ламя за културата като такава.

Много показателно. Иво Инджев буквално вчера писа за намеренията на правителството да обяви блогосферата и социалните мрежи за медии, за да ги РЕГУЛИРА и САНКЦИОНИРА когато на властта й скимне да го стори.
Колко гладко и приятно милата ни демокрация се хлъзва към фашистки тип държавност.
Да ни е честито.


ето тук БЕШЕ прекрасната виртуална библиотека "Читанка": http://chitanka.info
запомнете я.
Запомнете и кой ви лиши от нея.
.

70 коментара:

  1. Случайно попаднах на блога ви и научих за "Читанката" - жалко и гнусно деяние...
    Какво да кажа? Изпитвам възмущение, а всички спим дълбок зимен сън или си крием главите в пясъка, докато някой се опитва да ни внуши, че майнето е образователно...

    Поздрави!
    Хубав блог!

    ОтговорИзтриване
  2. Миличката ни държавка кога е правила нещо както трябва... Вместо да се борят срещу престъпността и корупцията тези идиоти, които имат властта в ръцете си се борят срещу образованието и културата. Защото точно това даваше Читанката. Още повече че беше под отворен код.

    Наглеци!

    От друга страна тези действия само ще разгневят "злите" хакери и ще се появи нещо още "по-страшно и ощетяващо българската култура". Като настъпят един от пръстите на малките отворени групички, ще им поникнат два нови.

    ОтговорИзтриване
  3. Поредния фарс... Тази глупост даже и до съд няма да стигне, държавата пак ще има да плаща обезщетения... Ще се изненадат колко "лоши" хора могат да четат.

    "ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА"
    Глава пета.
    СВОБОДНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ
    Допустимост на свободното използване (загл. изм. - дв, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)

    "9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;"

    ОтговорИзтриване
  4. Според закона за авторското право е напълно законно една библиотека да възпроизвежда произведения без разрешение от авторите:

    Цитат

    Свободно използване без заплащане на възнаграждение (загл. изм. - дв, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.)
    Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) (1) Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:
    (...)
    9. (изм. - ДВ, бр. 99 от 2005 г., в сила от 10.01.2006 г.) възпроизвеждането на вече публикувани произведения от общодостъпни библиотеки, учебни или други образователни заведения, музеи и архивни учреждения, с учебна цел или с цел съхраняване на произведението, ако това не служи за търговски цели;
    (...)
    § 2. По смисъла на този закон:
    (...)
    3. (изм. - ДВ, бр. 28 от 2000 г., в сила от 05.05.2000 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) "възпроизвеждане на произведение" е прякото или непрякото размножаване в един или повече екземпляри на произведението или на част от него, по какъвто и да е начин и под каквато и да е форма, постоянна или временна, включително запаметяването му под цифрова форма в електронен носител;

    ОтговорИзтриване
  5. http://dnes.dir.bg/news/knigi-internet-gdbop-sit%D0%B5-antimafioti-6608637&fp=1#cmts

    коментар от 22.06.2010 16:13

    "Това е copy/paste от сайта на Труд. Сами си правете сметката, кой е поръчал да се затвори chitankata. ГДБОП предотврати пиратско разпространение в интернет на книги на редица български издателства, включително и на КК Туд. Служителите от сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" и лично Явор Колев проведоха успешна акция, а която затвориха пиратския сайте www.chitanka.info. Издателство Труд изразява своята благодарност към тях за перфектната работа и осъжда интелектуалното пиратство, като обещава, че ще работи за неговото ограничаване според възможностите си."

    такааа... почнаха да излизат доносниците.

    @ Стоян Пешев:
    надявам се наистина да се разлютят не само хакерите, но и гражданите на тази страна...
    (благодаря за коментара!)

    @ Hagy,
    освен че ти благодаря за коментара, искам само да обърна внимание на следния факт. Държавата, когато плаща обезщетения за свои погрешни (меко казано) действия, не го прави от своя джоб, а от бюджета.
    Макар че за тази "акция" би трябвало да платят от ЛИЧНИТЕ СИ пари:
    1) прокурор Х (още не съм му открил именцето);
    2) Явор Колев - сектор компютърни престъпления в ГДБОП;
    3) началникът на ГДБОП;
    4) вътрешният министър;
    5) лицето Вежди Рашидов (министър на кОлтурата);
    6) дучето Бойко Борисов.

    колкото до корпорация "Труд" - бойкот на доносниците!

    хубаво би било да се замислим и дали да признаваме закони, които не са минали ратифициране на референдум...

    ОтговорИзтриване
  6. Господин Гюров22 юни 2010 г. в 18:29

    "хубаво би било да се замислим и дали да признаваме закони, които не са минали ратифициране на референдум..."

    Какъв референдум, те повечето ни закони са приети даже в нарушение на правилника на НС и конституцията - чрез гласуване с чужди карти и при липса на кворум.

    Колкото до акцията на "борците с организираната престъпност", тук е описана много добре, и с хубава снимка:
    http://glasove.com/article-8767.php

    "Физкултурникът Цветанов обезвреди сайт за българска и чуждестранна литература"

    ОтговорИзтриване
  7. Опитах да сложа този линк като коментар към новината в дира, но разбира се не го "одобриха":
    http://thepiratebay.org/torrent/5642424/Static_version_of_chitanka.info_as_of_2010-05-24

    Нищо не е загубено - пак може да се направи сайт, този път хостнат в чужбина...

    ОтговорИзтриване
  8. 7.

    А какво да кажем на дечицата, като ни помолят да им разскажем приказка? – Чакай миличко, да вляза в нета и да платя авторско право? Или като ги учим кое е добро и кое – лошо? Със сигурност ще се намерят някои, които да държат авторските права на фрази като „Не бъркай в контакта“, щото за фразата „Пресича се само на зелено“ СИЕЛА ще скочи до тавана, ако не плащаш всеки път, като я произнесеш…

    Имаше един фантастичен разсказ за планета, на която всяка песничка и стихче беше предмет на вторско право, и ако искаш да цитираш стих на любимата, роботи събираха такса – авторско право… Ако някой ми спомни името и автора, ще го сваля от „читанка“…

    А къде е Паисий, който казваше (свободен преразказ), „чети и прочитай, и препиши и дай на друг да прочете…“ Добре, че тогава ГДБОП или квото е там не е било измислено…

    Хай сиктир, както се поздравяват в абсърдните страни…

    ОтговорИзтриване
  9. Господин Гюров, Анонимен,
    много ви благодаря за линковете и мненията.

    ОтговорИзтриване
  10. и на следващия Анонимен благодаря.
    И споделям горчивината, която изпитвате всички вие, които се изказахте до този момент тук.

    ОтговорИзтриване
  11. Не е горчивина, а отвращение...
    Лично съм молил неколцина много мастити издатели да се направи необходимото за създаване на сайт с платено съдържание... Дяволът не бяга така от тамян, да не говорим за чесън.

    ОтговорИзтриване
  12. "Боже...Колко мъка има по този свят...";"Трудно се живее сред глупци неразбрани..." - мисля че нама какво повече да добавя...

    ОтговорИзтриване
  13. Да ни е честит този прекрасен нов свят! Суперявор излови педофилите, а сега наред са грамотните. Между другото, маскираните левенти са затворили и subs.unacs.bg, пак заради нарушаване на авторските права. Информацията ми е от човек работещ в "Унакс". Не са обяснявали как точно се нарушават правата, просто са скръцнали със зъби. От днес очаквайте да ви арестуват ако превеждате песен на няй приятел в кафе.

    ОтговорИзтриване
  14. СМЯХ СМЯХ СМЯХ и огромна доза срам. Това е харчене на пари на данъкоплатците за ПСЕВДО акции на милото ни правителство. Няма сигурно друга държава в света, която да се праща спецполицаите си срещу ограмотяването на и без това затъпяващото си население. Браво ГДБОП, браво Цветанов, браво Бойко - благодарение на акция "ЧИТАТЕЛИТЕ" :) разбихте тая "шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия". Е тъпоумници защо по дяволите не направите акция срещу дребните, а и по-едри пласьорчета, битовата престъпност, разбитете тротоари, течащите улуци, падащите сгради, изсечените дървета и застроените градинки, дупките по пътищата, за които плащаме данъци, аоттам и вашите заплати, а сте се хванали да се "борите" срещу литературното обогатяване на народа - засрамете се и не ни харчете парите за глупости. Читанка пречи, защото не стига че не ви иска нищо, но и разпространява напълно БЕЗПЛАТНО книги да четял народа - разбира се това е престъпно, защото няма как да паднат парички. А какво става с престъпниците, убийците, наркодилърите, детските педофилски сайтове - те не са престъпници, нееее те са чисти като сълзици, срещу тях няма доказателства - защо ли? Парица е царица и щом якой прави нещо безплатно, а и добро - той е престъпник в тая АБСУРДНА СТРАНА.

    Ето един линк-радостното е че вече някой е направил това: http://chitanka.gdbop.com/

    ОтговорИзтриване
  15. Актуална информация за chitanka.info: http://identi.ca/chitanka

    В частност - как може да помогнем: http://identi.ca/conversation/37272971#notice-37500928

    ОтговорИзтриване
  16. По абсурдно нещо не бяха правили скоро нашите скъпи държавници. Какво чаката да затворят и читалищата,градските библиотеки където ги има, че онези олигофрени от труд не могат да печелят пари.

    ОтговорИзтриване
  17. благодаря ви отново на всички.

    малко новини: http://sharkanf.blogspot.com/2010/06/blog-post_22.html

    ОтговорИзтриване
  18. Освен по торентите пълното съдрржание на читанка може да намерите и на тези два адреса:
    chitanka.ebni.me
    chitanka.gdbop.com

    ОтговорИзтриване
  19. Welcome back Mr. Anderson...we missed you...
    Май всеки народ заслужава своите управляващи...
    само ние ли усещаме колко всъщност е саркастично това ?!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте! Това е покана от Нова телевизия, моля обадете ми се на телефон 0887 21 26 70. Марта

    ОтговорИзтриване
  21. Господин Гюров23 юни 2010 г. в 13:27

    Не трябва да пропускаме и случилото се на subs.unacs.bg . Вчера забелязах, че сайтът е изчезнал, и първата ми мисъл беше, че са ударили и него. Но после си викам - сигурно е съвпадение, не може да бъде, все пак там самите автори на преводите си ги качват. Е, оказа се, че и това можело да бъде! И какво сега, никой не може да превежда филми без разрешение??? В какъв свят живеем, по дяволите!

    ОтговорИзтриване
  22. Господин Гюров23 юни 2010 г. в 14:43

    Фейсбук група "Искам да затворят ГДБОП и да отворят Читанка.инфо!"

    http://www.facebook.com/group.php?gid=131916270165946

    ОтговорИзтриване
  23. Много ме радва общото обединение на хората по темата и споделянето на виждането, че действията тук нямат нищо общо с опазването на закона, а си е някакво лично разчистване на сметки, ГДБОП просто използвани като маша.

    Може да се спори, как една евентуална виртуална библиотека би ощетявала автори, но видях адски много коментари от преводачи И автори, как те нямат нищо против. Да не говорим колко точно пари стигат до авторите и колко остават в издателства.

    Може да се спори, че някакви издателства губят пари, но всъщност те изобщо не предлагат услугата виртуални книги, съответно те така или иначе не печелят пари от този раздел. Да приемем, че хората, които четат онлайн може би биха си купили книгите, но логиката тук е, че човек, който е харесал дадена книга не би си я купил... което е абсурдно.
    Разменянето на книги, ходенето на библиотека, всички тези неща са практикувани във всички държави, навсякъде, да не би да искат да кажат, че след като купиш една книга, ти имаш права над нея само да си я държиш у вас на шкафчето и да не даваш никой да я гледа? Това е абсурдно, най-малкото.

    Аз често купувам книги след като съм ги прочела и вече рядко взимам нещо ей така, без да имам идея какво чета, знам, че не съм само аз. Ако издателствата искат да не губят пари, може би трябва да си извадят главите от задниците и да се поинтересуват какво искат читателите.

    Иначе казано, глупости на търкалета, пълни.

    ОтговорИзтриване
  24. Много груба грешка, допусната поради алчност и невежество. Жалко за всичко, сторено преди това.

    ОтговорИзтриване
  25. Всички коментари ме карат да се чувствам горда, че все още намираме сили в себе си да мислим - ами нали точно това се мъчат да ни забранят. Историята ни е пълна с такива опити, а книгите са тези, които са ни спасявали. Във всички времена книги са се разнасяли, пренасяли, преписвани и четени пред онези, които даже не са могли да четат, за да се спасят душите им, да не забравят, че са хора. Идват ми много цитати на ум, но явно поръчителите на това дело не са чели достатъчно от родните класици - искам само да им кажа "Спри! Ръцете долу!" така, както е възкликнал Алеко Константинов. Не превръщайте книгите в луксозна стока,така или иначе книгата винаги ще достигне до този, който я обича и има нужда от нея повече, отколкото от въздух.

    ОтговорИзтриване
  26. Просто нямам думи. От читанката имам сигурно десет хиляди книги. Ще ми друснат една доживотна присъда, защото съм престъпник, но пък ще имам какво да си чета. Нещастници!

    ОтговорИзтриване
  27. Нали затова сме си измислили държава, като е недоволно издателство или преводач, или илюстратор - веднага чиновници да си размърдат задниците и да оправдаят заплатите си като изяснят как да им се плати, за да са доволни тези хора и да си купуват храна и панталони. Например, като установят колко сайта, блога и пр. са публикували дадена книга... Колко души са я прочели в нета, колко трябва да им се палти за това...
    Аз искам да чета, не да плащам! Така е в мрежата! Това е! Плащайте на авторите, идиоти държавни такива! Това ви е работата! Погрижете се да мога да чета колкото може повече и по-удобно! Не може в 21 век авторът да издава само книги... Ще има пари и за него! Но той трябва да публикува и в мрежата! Тогава ще го четем и на хартия! Хайде да видим! Аз имам събраните съчинения на Дебелянов, примерно, но наскоро пожелах да си прочета нещо от него и го отворих в Читанка... А защо да си купувам малоумния Дан Браун? Ами прочитам го в мрежата, виждам, че е манджа с грозде и не го купувам... От подобно ли мое решение са изгубили милиони издателите, както нажалено се изказваха? Е гати.

    ОтговорИзтриване
  28. В най-скоро време очаквам промяна в Конституцията, която да гласи, че партия ГЕРБ е единствената законна партия в страната и че всяко едно нейно действие по какъвто и да било повод, както и без повод, е единственото правилно такова!

    Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те във таз робска люлка люлее, кажи? Елате ни вижте...

    ОтговорИзтриване
  29. страната лека-полека научава имената на своите "герои"...
    копирано от http://e-vestnik.bg/9399/v-desetkata-sarvar-na-pokriva-ili-451-po-fa

    # 3) Цар Кару І 23 Юни, 2010 в 9:51 am
    От до тук разбраното е: ГДБОП са пълни неграмотници и ляворезбовници. "Барнали са" DNS и адреса сега се пренасочва към боко тиквофф е ляворезбовник също (за неграмотността му вече знаем), цецо кратункофф не подлежи на обсъждане В черния списък на Моята библиотека са включени хора или организации, които умишлено и целенасочено пречат на електронните библиотеки. Изваждането им от списъка може да стане само след тяхно публично извинение. Издателства Призовавам ви да не купувате каквото и да е от долните издателства. КК „Труд“ * първо настояване за сваляне на произведения * второ настояване за сваляне на произведения * оплакване пред ГДБОП ИК „Ера“ * настояване за сваляне на произведения * оплакване пред ГДБОП Издателство „Лъчезар Минчев“ * настояване за сваляне на произведения Издателство „Еквус арт“ * настояване за сваляне на сборника с цитати „Вечни истини“

    ОтговорИзтриване
  30. Може ли да помоля г-н Теллалов да ми драсне един имейл или да се свърже с мен по някакъв друг начин (фейсбук, туитър, където и да е), защото съм подкарала още една серия публикации, но имам някои конкретни въпроси, за да мога да докажа, че две трети от твърденията и оплакванията срещу виртуалната библиотека са абсурдни, неоснователни и неадекватни, пък не ми се иска тук да разводнявам дискусията?

    Благодаря предварително
    (Ако имате пуснат имейл, извинения, но не успях да го намеря)

    ОтговорИзтриване
  31. пощата ми е SHARKANNT@GMAIL.COM

    ще съм на линия привечер

    ОтговорИзтриване
  32. Ето това трябва да се прочете: http://www.gatchev.info/blog/?p=294
    тръгнали сме в тази посока и май пак ще изпреварим цялото целокупно човечество...
    След като закриха Читаката - ред е и на първата за последните 20 и повече години библиотека открита в България - Плевенската. Тези "негодници" предлагат да ви запишат всяка книга която притежават във фонда си записана на електронен носител или да ви я пратят на е-мейла ви. Г-да държавници, както сте я подкарали - не пропускайте да ударите и тези разпространители на незаконна информация. Жалко само, че г-н Министър Председателя присъства на откриването на тази бибилиотека и сигурно ще се компрометира...

    ОтговорИзтриване
  33. Аз малко късно научих, че Читанката е свалена. Всъщност, едва вчера, когато се опитах да вляза. Бях меко казано възмутена. Този сайт ми даде възможност да опозная творенията на много непознати до тогава за мен автори (сред които сте и Вие). На 18 съм. На всякъде около себе си чувам коментари как младото поколение не чете. На никого не му хрумва, че това младо поколение навярно не може да си позволи(финансово) да чете. Сайтове като Ченатката, трябва да въдат адмирирани и поущрявани, а не тероризирани по този нелеп начин. Обичам си родината и имам намерение да остана в нея. Само се надявам държавата да не остане в същото, граничещо с афторитаризъм състояние. Все повече млади хора емигрират в чужбина. Това ли е начина да ги спрем?...

    ОтговорИзтриване
  34. гласувйте пак за герб и за бойко и може и полицай в домовете ни да слогат

    ОтговорИзтриване
  35. Eneya, аз се опитах да Ви напиша няколко реда относно читанка, но не успях да намеря мейл...

    ОтговорИзтриване
  36. Специално за Никито

    част 1

    Авторско послесловие към изданието “451 градуса по Фаренхайт” на изд. “Del Rey Book”, серията “Класика”, 1979 г.

    Някъде приблизително преди две години получих писмо от една надута госпожица, възпитаничка на Васар, която мило ме известяваше с какво наслаждение изчела експеримента ми в космическата митология “Марсиански хроники”.
    Не би ли било по-добре обаче, бърза да добави тя, хей тъй да си седна на задника тия дни и да напиша книгата наново, като вмъкна повече женски герои?
    Няколко години преди това получих голям брой писма във връзка със същата Марсианска книга, в които се лееха безброй сълзи, че чернокожите герои в книгата били копия на Чичо Том и защо да не съм я бил “преправил малко”?
    Горе-долу по онова време получих писмо и от един бял южняк, който изказваше съждението, че съм имал предубеждения в полза на чернокожите и че цялата книга трябвало да се изхвърли на боклука.
    Преди две седмици планините ми от поща родиха едно пискливо мишле от един добре известен издател, който искаше разрешение да препечата разказа ми “The Fog Horn” (Сирената) в един сборник с произведения за гимназисти.
    В разказа ми ставаше дума за един фар, който късно нощем излъчвал “God-light” (Богът-светлина). Ако човек погледнел към нея от гледната точка на което и да е морско създание, човек можел да усети, че е бил “in the Presencе” (в Негово присъствие).
    Редакторите бяха изтрили “Божествената светлина” и “в Негово присъствие”.
    Някъде преди пет години редакторите на друга училищна антология бяха събрали под една корица някъде към 400 разказа (ха избройте ги де). Как се натъпкват в такъв обем 400 разказа на Твен, Ървинг, По, Мопасан и Биърс?
    Ами много просто. Дереш, изрязваш, изхвърляш, зачеркваш, свиваш, съкращаваш и унищожаваш. Всяко прилагателно, което има смисъл, всеки оживен глагол, всяка метафора с тегло по-голямо от комар – вън! Всяко сравнение, което би изкълчило единствената мозъчна гънка на някой суб-галфон – да го няма! Всяка вметка, обясняваща простичката философия на някой първокласен автор – вън!
    Всеки разказ, лишен от соковете си, изтощен, изпит, съкратен, осакатен, не се различаваше по нищо от който и да е друг. Твен пишеше като По, По пишеше като Шекспир, Шекспир пишеше като Достоевски, Достоевски пишеше като … - финал – като Едгар Гест. Всяка дума с повече от три срички беше обрязана като с бръснач. Всяко изображение, което изискваше нищо повече от моментна концентрация – застреляно мъртво.
    Почвате ли да вдявате дяволската прокълната картина?
    Как реагирах на всичко това ли?
    Като “предадох на пламъците” всичко до едно.
    Като изпратих отказ до всички и всеки.
    Като купих билети на цялото това сборище от идиоти до най-топлите кътчета на Ада.
    Искам да кажа следното. Има много начини да се изгори една книга. А светът е изпълнен с идиоти, които тичат навред със запалена клечка кибрит. Всяко малцинство, било то Баптисти/Унитаристи, Ирландци/Италианци/сенилни/зенбудисти, ционисти/адвентисти от седми ден, боркини за женско “освобождение”/ републиканци, се чувства така, сякаш има волята, правото, задължението да напръска всичко с керосин, и да драсне клечката. Всеки редактор-кретен, който се вижда като източника на всичката куха, настървена, плоска, кашава, безжизнена литература, точи гилотината си и се озърта за шията на всеки автор, който се опитва да надигне глас над всеобщия шум под сурдинка или да се издига над нивото на детските приспивни песнички.

    ОтговорИзтриване
  37. част 2

    Един героите на книгата ми “451 градуса по Фаренхайт”, капитан Бийти, описва как книгите първоначално са били горени от малцинствата, като всяко съдирало по страница или параграф от книгата, после другото по още една страница или параграф и така, докато един ден книгите се озовали празни, умовете – заключени, а на библиотеките хлопнали кепенците вовеки веков.
    “Затвори вратата и те ще влязат през прозореца, затвори прозореца, и те ще се вмъкнат през вратата” се пее в една стара песен. Те замерват начина ми на живот всеки месец с новополучените си касапски сензори. Само преди шест седмици открих, че с годините някои сгушили се в стаичките си редактори в Ballantine Books, боейки се да не развратят крехките невинни млади души, късче по късче са цензузирали някакви си 75 отдели части от романа. Студентите, четящи романа, който в крайна сметка описваше цензурата и горенето на книги в бъдещето, ми писаха, за да ми съобщят тази невероятна ирония. Джуди-Лин дел Рей, един новите редактори в Ballantine, сега събира наново всички изрязани части и ще публикува това лято книгата с всичките й прокълнати части върнати по местата си.
    Едно последно изпитание за стария Йов ІІ тук: преди месец изпратих една пиеса, “Левиатан 99”, на един университетски театър. За основа е взета митологията на “Моби Дик”, посветена е на Мелвил, сцената представлява един ракетен екипаж и един сляп космически капитан, устремен да открие Великата Бяла Комета и да унищожи унищожителя. Премиерата на драмата ми като опера е в Париж тази есен. Понастоящем обаче университетът ми писа в отговор, че те едва ли биха имали смелостта да поставят пиесата ми – в нея нямало жена дори и за цяр, представете си! И госпожите от движението за прокарване на кандидатката-28-поправка към американската конституция за равни права в студентското градче ще ги на тълпи ще ги връхлетят с бухалките си, ако на драматичния факултет дори само за миг му мине през ума да постави пиесата!
    Скърцайки със зъби, аз им предложих, от този момент нататък, да бъдат спрени всякакви продукции на “Момчетата от бандата” (Boys in the Band е пиеса на Март Кроули (Mart Crowley)) (в нея няма и една жена за цяр). Или, след като изброим главите, мъжките и женските, да изтрием по-голямата част от пиесите на Шекспир, особено ако пък преброите и редовете и откриете, че авторът е отделил на жените едни нищожно малко място!
    В отговор им писах, че може би трябва една седмица да играят моята пиеса, а следваща – “Жените” (Women – пиеса от Клеър Буут Лус (Claire Boothe Luce) от 1936 г.)). Вероятно са си помислили, че се шегувам, а аз като си помисля, нищо чудно и да съм се пошегувал.
    Защото това е един луд свят, който има още да полудява, ако позволим на малцинствата, без значение дали са джуджета или великани, орангутина или путерологисти, или нео-лудити, простаци или мъдреци, да натъпкват в гърлата ни собствените си разбирания за естетика. В реалния свят има място за всеки и за всяка група от хора, да създават или отменят закони. Но крайчецът на ъгълчето на която и да е от книгите ми или разказите ми или поемите е мястото, където техните права приключват, и влизат в сила териториалните ми императиви. Ако на мормоните не им се нравят пиесите ми, да си напишат техни си пиеси. Ако ирландците ненавиждат дъблинските ми истории, нека си наемат автори по поръчка. Ако учителите и гимназиалните редактори намират изреченията ми несмилаеми за ченетата си с опадали от сладникави глупости зъби, нека си ядат клисавите кейкове, накиснати в слабия чай на собствената им неблагочестива манифактура. Ако интелектуалците чикано (американци от мексикански произход – Б.пр.) ги сърби да пренапишат разказа ми “Чудесният костюм с цвят на сладолед” така, че да се превърне в “Костюм с фасон “зут” (Zoot suit – торбести панталони и сако до коленете – ам.), нека да издърпат колана и смъкнат панталоните си.

    ОтговорИзтриване
  38. част 3

    Защото, нека погледнем реалността право в очите, отклонението представлява душата на остроумието. Махнете философската съставка от Данте, Милтън или призрака на бащата на Хамлет и в резултат ще получите само оголени кости. На времето Лорън Стърн го е казал:” Отклоненията, без съмнение, това са слънцето на небето, животът, душата на четенето! Махнете ги и на всяка страница ще зацарува ледената вечна зима. Върнете ги на писателя и той ще запристъпва като младоженец, ще приветства всички, ще внася разнообразие и никой няма да губи апетита си.”
    Накратко, не ме оскърбявайте с обезглавяванията, рязане на пръстите или задушаванията, които планирате за творбите ми. Аз се нуждая от главата си, за да кимам “да” или “не”, ръката ми – за да махам с нея или я свивам в юмрук, дробовете ми – за да крещя или шепна. Нямам никакво намерение да ме превръщате в добре одялана дъска, в книга, която никой никога да не отвори.
    Хайде, всички съдии, марш от терена обратно на седалките си. Реферите, бегом под душовете. Това е моя игра. Аз играя, аз удрям, аз хващам. Аз пиша правилата. На залез слънце съм спечелил или загубил. А с изгрева отново съм на терена, за поредния си опит.
    И никой не може да ми помогне. Дори и вие.

    Ray Bradbury  1979

    ОтговорИзтриване
  39. Не съм редовна посетителка на сайта читанка, защото всичките книги ги чета на хартия, какво да се прави старомодна съм. И все пак ако там е имало материали обект на авторско право това нормално ли е? Не казвам, че трябва да спират сайта по толкова скандален начин, нека просто премахнат тези неща, които са обект на copy right. Убедена съм също тала, че 50% от хората, които скачат в битка на живот и смърт да защитават въпросната читанка не са отваряли повече от 2 книги в живота си, било то и онлайн. Все пак помислете малко, че ако всички спрем да купуваме книги, накрая просто няма да има кой да ги издава за да може след това някой да ги сканира и да ги качи в читанка. Капиш? Трябва да се научим, че безплатен обяд няма. Защото ако трудовете на гневния автор на този гневен пост бяха в читанка се съмнявам, че щеше да е на фронтовата й линия. И тъй като много от вас ще ми скочат, че нямат пари за книги има едни места наречени библиотеки. Да и на мен ми е чудно, но още ги има. Отивате, правите си читателска карта и взимате всички книги, които ги има в читанка. Те се финансират(спорно, но все пак) точно от сържавата, която плюете, че е затворила читанка за да си давате парите за книги и те да си купят нов мерцедес от данъците. Тъкмо ще се поразходите до там, вярно книгата няма да изглежда толкова хай-тек на хартия и едвали ще можете да си изберете дали да я четете на times new roman или arial, но пак ще е по-полезно за очите ви от монитора. Приятен ден, пожелявам ви да четете повече книги и по-малко блогове и фейсбук. :)

    ОтговорИзтриване
  40. Първо искам да поздравя Анонимен за Авторско послесловие към изданието “451 градуса по Фаренхайт” на изд. “Del Rey Book”, серията “Класика”, 1979 г. на Брейдбъри. Уникално точно авторско мнение. Второ за следващия пост относно прочелите две книги защитници на Читанката - Аз съм такъв! Вярно прочетох две книги... днес, и вчера, и онзи ден... вече им загубих бройката - колко по две. Чета на български и руски, скоро подхващам английските. В къщи имам няколко стотин книги и са ми сериозен проблем със мястото. Файловете заемат много по-малко място. Съдържанието на Читанката не запълва и едно ДВД, но пък какво богатство! Държа да си остана богат на книги, не на чалга.

    ОтговорИзтриване
  41. Напълно съм съгласна с по-горния пост. Относно коментара за автора на гневния пост, има (имаше) даста качени негови произведения в Читанката. Аз лично от там разбрах за него и вече 2 години търся Царска заръка... А относно библиотеките, скоро да сте била в малка читалищна библиотека? Знаеш ли, че в една такава има отчайващо малко книги, от който НИКОЛКО нови издания. Какво да правят хората като мен, които нямат възможност да посетят Националната библиотека(случаен пример).

    ОтговорИзтриване
  42. http://liternet.bg/publish3/mtzvetkova/chitatelite.htm
    непременно прочетете това!
    ГОЛЕМИЯТ СТРАХ ОТ ЧИТАТЕЛИТЕ
    Поклон за това на доц.Милена Цветкова. Блаженни са нейните студенти да пият от такъв извор.

    ОтговорИзтриване
  43. Благодаря, че имах възможността да прочета Вашите мисли, доц. Цветкова! Благодаря на "катар"! Спомням си трудните си ученически и студентски години, когато обикаляхме квартални, градски и университетски библиотеки, за да се доберем до всяка една книга, която ни е била необходима, за да се изградим. Аз лично притежавам много книги, но те никога не са достатъчни и наистина се превръщат в тухли, защото вече нямат своите читатели. Готова съм да ги препиша всичките ако трябва и да ги пусна да полетят към тези, които имат нужда от тях.
    БИБЛИОТЕКАТА трябва да се подкрепя - щом можем да извършваме благотворителност за недохранените и болните, за нещастните и изоставените, със създаването и поддържането на БИБЛИОТЕКИ ще помогнем на четящите, ако и да "не са си купили дори и две книги през живота си". Безспорно най-права сте за съдържанието - няма значение какъв е носителят. Хората са "чели" книги и като са ги слушали по радио.
    Бих предложила на управниците аналогично да спрат телевизиите, защото аз не си купувам вестници, когато мога да получа информацията им от радио, телевизия, интернет.

    ОтговорИзтриване
  44. Ами какво биха казали всички защитници на книжното тяло за унищожените гори? Защо в същото време се отказваме от книжни фактури, от книжни данъчни декларации, банкови документи и писма? Щели да пострадат дизайнери, художници и н.зн. какви още "създатели" на книги. Че кой си купува книги заради корицата? Трябва ли да си припомняме, че писмеността откакто е създадена в различните си варианти е сменила десетки "носители"? Нима Омир е "написал" своите произведения? И още нещо - защо "защитниците" на хартията ползват интернет?

    ОтговорИзтриване
  45. отново благодаря на всички за мненията, особено съм благодарен на Анонимен, който качи предговора на Бредбъри!

    ОтговорИзтриване
  46. моля да продължим тук:
    http://sharkannht.blogspot.com/2010/06/info.html

    ОтговорИзтриване
  47. А,затворили Читанката!Те да не затворят зъбарите,че ще останем без зъби.

    ОтговорИзтриване
  48. http://nikolaivsl.blog.bg/politika/2010/06/26/.567806

    ОтговорИзтриване
  49. Защо спирате българите да четат книги,искате да ходят да се "друсат" и извършват престъпления,защо по същата логика не затворите и читалищните библиотеки и тогава вече ще я вапцаме.

    ОтговорИзтриване
  50. според държавата и НЯКОИ издателства българите вършат престъпления именно като четат...

    ОтговорИзтриване
  51. хмм...поредната недомислица, извършена от недоправени същества. От най-ранна детска възраст си купувам книги- тогава времената бяха малко по-различни от сега и книги имаше само по празниците. Родителите ми също даваха своя принос и в резултат имам библиотека с над 5000 книги /без да броя специализираната научна литература/. До ден днешен като видя книга, която да ме заинтригува си я купувам. Е, смятам да престана. Поради естеството на работата си ми се налага да пътувам често и за дълго. Използването на дигитален вариант на книги е изключително удобно при наличието на лаптоп, който можеш да използваш навсякъде и по всяко време. Искам да благодаря на момчетата и момичетата от ГДБОП, които ми дават възможност да се позабавлявам за тяхна сметка. Мисля със спестените от закупуване на книги пари да с позабавлявам с доста алкохол:)

    ОтговорИзтриване
  52. Тъйййййй.
    Въпреки че съм (почти бивш) издател, си имам собствено копие на Читанката (което показва отношението ми към този вид разпространение на книгите). Още от времето на BBS-ите давах текстовете на Григор Гачев да ги пуска за свободно четене.
    НО!!!!
    Не мога да приема двойнственост по тази тема.
    Ники, искаш само да четеш (демек да ползваш ресурсите на Читанката) или по принцип си за свободното разпространение на текстове? Фактите говорят (демек и боговете да си оттраят), че на Читанката не се намират твои РОМАНИ, публикувани на хартия. Единствено изключение - "Да пробудиш драконче".
    Ето линк към твоите неща в Читанката:
    http://chitanka.gdbop.com/author/nikolaj_tellalov.html
    Що така?
    И също - след като толкова милееш за свободното разпространение на писаното слово, защо "Слънце недосегаемо" се ПРОДАВА в електронен вариант?
    Въпросът е и към Калин - също един радетел за свободното разпространение на словото.

    ОтговорИзтриване
  53. Иване,
    1) Слънцето се "продава" по следния начин (Калин държеше на такава схема): читателят дава заявка и му пращат файла.
    И АКО ИСКА - плаща. Файлът получават даже онези, които предварително заявяват, че не искат да платят.
    2) нещо бъркаш за Читанка. Там е ироманът "Нано".
    Царска заръка и Пълноземие не са качени по чисто технически причини и съвсем малко допринесе моя собствена немарливост при конвертиране на файловете.

    Така че, в какво точно ме обвиняваш?

    ОтговорИзтриване
  54. Иване, айде да четем по-внимателно, де... *намръщв*

    А който иска да помогне по-бързо да качим онлайн всички романи на Николай в УДОБНА електронна форма - да заповяда на работната среща в неделя:

    http://choveshkata.net/blog/?p=1190

    ОтговорИзтриване
  55. Никого и в нищо не обвинявам. Излагам факти.
    Обещавам да дам линк към пълното ми мнение по въпроса, когато "статията" е завършена.

    ОтговорИзтриване
  56. не, Иване, ПРЕИНАЧАВАШ фактите.
    В линка към "Слънцето" ясно си пише, че плаща КОЙТО ИСКА, но получава файла ВСЕКИ.
    За останалото ти обясних и ти посочих, че освен "Драконче", в Читанка е и "Нано", а скоро ще бъдат и останалите романи ("Заръка", "Пълноземие", "Ангели-пазители").
    Ако се притесняваш за правата на "Квазар" - текстовете ще бъдат моите си, чисто авторските, а за картинка на кориците ще се появи онова, което "Човешката" възнамерява да преиздаде като книжно тяло.

    други въпроси?

    ОтговорИзтриване
  57. не, Иване, ПРЕИНАЧАВАШ фактите.
    В линка към "Слънцето" ясно си пише, че плаща КОЙТО ИСКА, но получава файла ВСЕКИ.
    За останалото ти обясних и ти посочих, че освен "Драконче", в Читанка е и "Нано", а скоро ще бъдат и останалите романи ("Заръка", "Пълноземие", "Ангели-пазители").
    Ако се притесняваш за правата на "Квазар" - текстовете ще бъдат моите си, чисто авторските, а за картинка на кориците ще се появи онова, което "Човешката" възнамерява да преиздаде като книжно тяло.

    други въпроси?

    ОтговорИзтриване
  58. Шаркан:
    не, Иване, преиначаваш фактите, а именно:
    - че "Слънцето" уж било задължително платено ;
    - че само "Драконче" било в читанка.info.

    споко, скоро ще кача там и другите неща - "Царска заръка", "Пълноземие" и "Ангели-пазители".

    ОтговорИзтриване
  59. Най-смешно и абсурдно ми се струва това,че въпросният Явор Колев е обявен ни повече,ни по-малко за "рицар на книгата"...И за капак на всичко един певец,на когото ме е гнус да му пиша и името им изпя химн.Халтура,достойна за подвизите им.

    ОтговорИзтриване
  60. Попаднах на блога ви случайно, доката търсех чеми свързани с феномена "читанка". Естествено че не е правилно да се предлагат книги безплатно, но нали си плащаме процента за авторско право, при покупката на оптични дискове. Пък и доколкото си спомням обложиха и книгите с данък, преди няколко години, което съще е не много правилно според мен и доста други хора. Въпреки всичко и въпреки читанката аз си купувам книги коъто мисля че е трвбва да имам. Истински добрата книга не страда толкова от съществуването на "читанка"-та. Според мен и акцията срещу "читанка" е иницирана от слабите писатели и издателства, чиъто прозведения и без това не се купуват.

    ОтговорИзтриване
  61. Чета всички коментари и се ядосвам много ... или после ми става хубаво и спокийно, че от една "изгорена" читанка изникват много ... и се чудех какво да пиша ... после намерих това във facebook ... и се смях много ... просто не мога да се сдържа и ще го споделя с вас...
    http://www.youtube.com/watch?v=nuEOcelipKw&feature=player_embedded

    ОтговорИзтриване
  62. Ето и обещаният линк:
    http://iapiculture.ludost.net/articles/90/razmisli-otnosno-edna-chitanka

    А иначе относно преиначаването на фактите:
    Да, и "Нано" го има, но късно го видях. Което НЕ променя факта, че в момента на бурната ти реакция останалите три романа ги нямаше. И дори в момента, почти месец по-късно, пак ги няма (току що проверих).
    Мнението ми, подробно изложено в статията, накратко е следното: който иска - да споделя информация безплатно. Но когато споделиш тази информация без съгласието на автора й - това вече си е кражба.
    Само един пример - господин Х изобретява нещо и ГО ПАТЕНТОВА. След това публикува в спациализираните издания стаия, в което описва кое как работи. Компанията Y обаче отказва да плати за ползването на патента и започва да произвежда нещото без съгласието на изобретателя и да го раздава безплатно. Това кражба ли е?
    Съвсем по друг начин стои въпросът, ако г-н Х каже, че "който иска може да произвежда нещото и да го подарява на който си иска". Изобщо не коментирам мотивите му дали да сподели изобретението си безплатно или не. Решението си е негово. И ако е решил да не "споделя свободно информацията" това се е негово право.

    ОтговорИзтриване
  63. от Шаркан:
    колко пъти трябва да потворя, че имах технически затруднения с другите романи?
    колко пъти трябва да обяснявам, че ПЛАГИАТЪТ е кражба, докато споделянето е в интерес на автора?
    Относно патентите - Григор е казал достатъчно.

    Иване, ти не декларираше ли по едно време "леви убеждения"? Щото има голямо разминаване със сегашните ти изказвания. Откога стана защитник на капитализма? ;-)

    ОтговорИзтриване
  64. Анонимен каза...
    Иване, ти не декларираше ли по едно време "леви убеждения"?

    Да, анонимен, убежденията ми са леви. Е, и? Социалната справедливост да не би да включва ЗАДЪЛЖЕНИЕ на членовете на обществото да работят безплатно? Нямам идея кой си, но очевидно ме познаваш. С поредица от самоубийствени издателски актове, най вече на БГ фантастика, съм доказал, че мога да работя "на ползу роду". НО!!! Само ако има пари от други дейности, защото печатниците не споделят моя ентусиазъм да меценатстват. Но това е друг въпрос.
    Тезата ми е, че никой не може да забрани на авторите (или изобщо на "носителите на правата") да споделят творбите си безплатно. Както и никой не може да им забрани да НЕ ги споделят. Това е само и единствено тяхно решение.
    При първия случай няма проблеми. Но при втория... Ако някой е решил да НЕ дава творбите си за публично ползване, а да използва "капиталистическия" начин на разпространение, кой съм аз, или Читанката, или iTunes ако щеш (където също има секция с безплатни нещица), че да решаваме вместо него как да разпространява творбите си?
    Това няма нищо общо с левите ми убеждения. Има общо с едни други убеждения - правото на избор, правото на равен старт (пък който има акъл - да просперира, аз не съм от проспериращите), правото да постъпваш както ти диктува собствената свободна воля, и т.н, и т.н Това са по-скоро философски, а не социални и политически убеждения.

    И, забележи, не коментирам дали действащите закони за Авторско право са добри или лоши. Не твърдя, че е правилно "Труд" да иска махането на текстовете на БГ класиците, чиито авторски права отдавна са изтекли. Но твърдя, че неспазването на закона не е начин да му се противопоставиш.
    И още нещо, последно - имам си копия на Читанката на моя сървър, защото е добре текстовете да не се загубят и труда на автори, преводачи и редактори да отиде в небитието. Копието си го свалих след като един служител форматира диска, на който бяха всички квазарски архиви - с издавани и, по-лошото, НЕИЗДАВАНИ неща. И това инфо ще го дам на всеки, който докаже, че има право на него - било то автор или издател. Но няма да го пусна за свободно сваляне, освен след изрично разрешение на "носителите на правата". А в Читанката има и Гришам, и Балдачи, и Любен Дилов, и стотици други, за които съм убеден, че не са разрешили творбите им да бъдат разпространявани по този начин.

    Надявам се да съм изяснил най-сетне позицията си.

    ОтговорИзтриване
  65. Анонимен каза...
    Иване, ти не декларираше ли по едно време "леви убеждения"?

    Да, анонимен, убежденията ми са леви. Е, и? Социалната справедливост да не би да включва ЗАДЪЛЖЕНИЕ на членовете на обществото да работят безплатно? Нямам идея кой си, но очевидно ме познаваш. С поредица от самоубийствени издателски актове, най вече на БГ фантастика, съм доказал, че мога да работя "на ползу роду". НО!!! Само ако има пари от други дейности, защото печатниците не споделят моя ентусиазъм да меценатстват. Но това е друг въпрос.
    Тезата ми е, че никой не може да забрани на авторите (или изобщо на "носителите на правата") да споделят творбите си безплатно. Както и никой не може да им забрани да НЕ ги споделят. Това е само и единствено тяхно решение.
    При първия случай няма проблеми. Но при втория... Ако някой е решил да НЕ дава творбите си за публично ползване, а да използва "капиталистическия" начин на разпространение, кой съм аз, или Читанката, или iTunes ако щеш (където също има секция с безплатни нещица), че да решаваме вместо него как да разпространява творбите си?
    Това няма нищо общо с левите ми убеждения. Има общо с едни други убеждения - правото на избор, правото на равен старт (пък който има акъл - да просперира, аз не съм от проспериращите), правото да постъпваш както ти диктува собствената свободна воля, и т.н, и т.н Това са по-скоро философски, а не социални и политически убеждения.

    И, забележи, не коментирам дали действащите закони за Авторско право са добри или лоши. Не твърдя, че е правилно "Труд" да иска махането на текстовете на БГ класиците, чиито авторски права отдавна са изтекли. Но твърдя, че неспазването на закона не е начин да му се противопоставиш.

    ОтговорИзтриване
  66. Анонимен каза...
    Иване, ти не декларираше ли по едно време "леви убеждения"?

    Да, анонимен, убежденията ми са леви. Е, и? Социалната справедливост да не би да включва ЗАДЪЛЖЕНИЕ на членовете на обществото да работят безплатно? Нямам идея кой си, но очевидно ме познаваш. С поредица от самоубийствени издателски актове, най вече на БГ фантастика, съм доказал, че мога да работя "на ползу роду". НО!!! Само ако има пари от други дейности, защото печатниците не споделят моя ентусиазъм да меценатстват. Но това е друг въпрос.
    Тезата ми е, че никой не може да забрани на авторите (или изобщо на "носителите на правата") да споделят творбите си безплатно. Както и никой не може да им забрани да НЕ ги споделят. Това е само и единствено тяхно решение.
    При първия случай няма проблеми. Но при втория... Ако някой е решил да НЕ дава творбите си за публично ползване, а да използва "капиталистическия" начин на разпространение, кой съм аз, или Читанката, или iTunes ако щеш (където също има секция с безплатни нещица), че да решаваме вместо него как да разпространява творбите си?
    Това няма нищо общо с левите ми убеждения. Има общо с едни други убеждения - правото на избор, правото на равен старт (пък който има акъл - да просперира, аз не съм от проспериращите), правото да постъпваш както ти диктува собствената свободна воля, и т.н, и т.н Това са по-скоро философски, а не социални и политически убеждения.

    ОтговорИзтриване
  67. И, забележи, не коментирам дали действащите закони за Авторско право са добри или лоши. Не твърдя, че е правилно "Труд" да иска махането на текстовете на БГ класиците, чиито авторски права отдавна са изтекли. Но твърдя, че неспазването на закона не е начин да му се противопоставиш.
    И още нещо, последно - имам си копия на Читанката на моя сървър, защото е добре текстовете да не се загубят и труда на автори, преводачи и редактори да отиде в небитието. Копието си го свалих след като един служител форматира диска, на който бяха всички квазарски архиви - с издавани и, по-лошото, НЕИЗДАВАНИ неща. И това инфо ще го дам на всеки, който докаже, че има право на него - било то автор или издател. Но няма да го пусна за свободно сваляне, освен след изрично разрешение на "носителите на правата". А в Читанката има и Гришам, и Балдачи, и Любен Дилов, и стотици други, за които съм убеден, че не са разрешили творбите им да бъдат разпространявани по този начин.

    Надявам се да съм изяснил най-сетне позицията си.

    ОтговорИзтриване
  68. Начетох се на толкова глупости тука, че чак се изчервявам вече.

    Дами и Господа - моля ви, не бъдете толкова алчни и дребнави. Хубавите книги се купуват и ще се купуват. Я си признайте колко книги сте прочели използвайки компютъра - 0, 1/2 , 2/3. Аз си признавам - не съм успял да прочета до края нито една. Просто е неудобно да седиш пред компютъра и да се пулиш в екрана.
    Далеч по лесно е когато си си купил хард копи. С него можеш и в читалнята да поседиш (в тоалетната) и в леглото и в автобуса. Да сте видели някой да стои прав в трамвая и да чете от компютъра, защото от книга съм да се чете.
    Така че не смятам че читанка е ощетила издателите, напротив - служи им като безплатна реклама. И Вие господа издатели (и дами) вместо да насърчавате едно такова мероприятие, Вие сами си спирате рекламата.
    Някой ще каже - да ама може да се отпечата книга чрез ЧИТАНКА. ОК - а как стои въпроса ако някой вземе че я изкопира на ксерокс - не е ли все същото като отпечатването на принтер. Не ви ли се струва, че е по евтино да си я купи човек книгата отколкото да се харчи за хатия и тонер.
    Защо мислите хората за по-прости от вас и че не умеят да смятат.
    Всеки творец се гордее когато книгите му се четат по един или друг начин. Аз не знам да се иска специално разрешение от автора когато книгата му се закупува от библиотека. А и за библиотеките тук където живея има специални отстъпки, а и често самите автори идават и представят книгите си - в библиотеките, не само в книжарниците както сте гледали по филмите.

    Всичко останало е само злобата и алчността в съзнанието ви.

    Благодаря за вниманието :)

    ОтговорИзтриване