24 ноември 2015

вместо седмичен коментар: РУСКО-ТУРСКА ВОЙНА?

Турски изтребители свалиха руски боен самолет - турските власти твърдят, че в турско въздушно пространство; руските - че било над сирийска територия.
Какво е това?

Хипотеза: отговор на турското правителство срещу евентуално съдействие на Путин за създаване на (марионетна на Кремъл) кюрдска държава. Демек НАМЕК към Москва да не се пробва, няма да мине.
Путинова Русия издиша, режимът изчерпва потенциала си в икономиката, в политиката, а сега вече и във военно отношение. Путин отчаяно се втурва в авантюри, за да покаже, че е мощен колкото СССР.

Ще има ли последици?
Не. Никое правителство от "великите" на Запада не желае да рискува хаос в Русия, какъвто би настъпил при падане на Путин от власт. Дори новата олигархична банда (сменила тази на Янукович) в Киев не го желае. Русия им трябва относително мирна, без значение колко авторитарна, само да не е суровинен придатък на Китай.
Последиците ще са за редовите руснаци - ще ги насочват за почивка към Крим (фактически вече опростен, че е бил анексиран), реално ще им забранят летуване по турските курорти.
Путин ще бълва заплахи - за пред своите поданици, да не изгуби "популярност", защото само тя го пази от олигархията зад гърба му. И вероятно ще се откаже от мераците да изнудва турския си колега (с когото доста си приличат) с "кюрдската карта".
И на Ердоган ще му се размине това усложняване на отношенията в "антитерористичната коалиция" - формално е прав, спазил е процедурите. И други вироглавщини са му простили вече, вкл гаврата със собствения народ (в очите на който Ердоган може даже да спечели точки като бранител на свещения държавния суверенитет - пак прилика с Путин).
Ще пострадат турските хотелчета, капанчета и дребни бизнесмени, завъртели алъш-вериш с Русия.
Но най-вероятно "ситуацията" ще се уталожи, никой не иска да губи, а "посланията" (стрували човешки животи) навярно вече са правилно разбрани. Нищо чудно до лятото инцидентът да бъде забравен.

И така...
...мръсната война в Сирия ще продължи - дълго. Пак никой няма интерес от бързо смазване на ИДИЛ, но държавниците са напълно удовлетворени от възможността да плашат населението си, да ползват по-свободно инструмента на полицейщината и оправданията за липса на решения в социалната сфера - тях ще отложат за "след победата".
Междувременно печалбите от всичко свързано с войната (и петрола) текат пълнопарично.

За бежанците направо да не говоря - прецакани са вече наистина отвсякъде.

5 коментара:

  1. Много сте прав..И за това, че нямаше никакви последици, и за това, че войната в Сирия дълго още ще продължи...Тъжно, но факт...

    ОтговорИзтриване
  2. Още като писахте за Украйна и украинската "революция" Ви написах че не ставате за тая работа и да не се занимавате. И сега пак Ви го повтарям.

    ОтговорИзтриване
  3. Мне посчастливилось работать с г-ном Бенджамином Ли, Бенджамином Ли и их командой, которые недавно организовали потрясающий опыт предоставления мне ссуды в размере 760 000,00 евро по низкой ставке в 2% взамен, они предоставляют любые виды ссудного финансирования. Если вы ищете ссуду, которая предлагается на международном уровне без проверки кредитоспособности, то г-н Бенджамин Ли - это тот человек, с которым вы можете связаться и его замечательную команду, но также нужно в режиме реального времени проверить их веб-сайт и их услуги. Адрес электронной почты офиса г-на Бенджамина Ли: 247officedept@gmail.com Также быстрый чат в Whatsapp: + 1-989-394-3740. В финансовых услугах! Это для тебя. Спасибо за заботу.

    ОтговорИзтриване
  4. Полезна статия! Поздравления за развитието на този сайт и много успехи с бъдещи новини

    ОтговорИзтриване
  5. Много бих желал да науча гледната Ви точка по актуалните събития в и около Украйна, с оглед на този анализ. Дали Западът вече е склонен да приеме хаоса от евентуално разпадане на Русия (включително с възможността за попадане на ядрени оръжия в ръцете на националисти и терористи)? Какво ще последва от практическото превръщане на Русия в суровинен придатък на Китай заради наложените ѝ санкции? Благодаря!

    ОтговорИзтриване