26 юни 2010

ПОСЛЕДНО за ЧИТАНКА

ПОСЛЕДНО за ЧИТАНКА
(оттук нататък само ще раздухвам жарта на скандала, докато въпросът не се реши!)
((има и неща, които мислещите, неретроградни издатели могат да вземат на въоръжение - за авторско право на идеята не претендирам, пък и вече със сигурност е измислено преди мен))

мои мнения от блога на Гигор Гачев:

***
. ало, авторското право защитава от ПЛАГИАТ.
. Това, за което някои ронят сълзи, че е нарушено, се нарича КОПИРАЙТ - право на възпроизвеждане. Това “право” е изгодно ЕДИНСТВЕНО на посредниците, които търгуват с ЧУЖД ТРУД. Точно за тях е измислена народната дума “изедници”.
. Не всеки издател е изедник. Но рипналите срещу Читанка са точно такива.
. Един автор НЕ МОЖЕ да загуби от това, че творбите му се разпространяват. Просто НЯМА НАЧИН да загуби. Може само да спечели.

***

Добре де, ето го опитът на “Човешката”. Мой роман стои там, читател си го поръчва като файл, пращат му го. А той плаща АКО ИСКА.
(Човешката са направили това с поръчката поради желанието на Калин да се установява по-човешка връзка с читателите, кото не е задължителен формат според мен). Някои читатели си поръчват + файла и книжно тяло.
Процентът платили от общия брой изтеглили е НАД 30%.
(асимилирахте ли цифрата?)
Лично аз съм смаян. Не очаквах повече от 10-15. Поне горе-долу толкова беше % на взели и после върнали се да платят, когато аз на сергията на Орлов мост предлагах по този начин “Драконче” (издадено с мои пари). Между другото, поне половината от тези, на които предлагах тази схема (вземате книгата, четете, ако ви хареса - идвате и плащате, ако не ви хареса - върнете ми я), веднага отхвърляха всякакви съмнения и я КУПУВАХА.
Имам само три върнати книжки (от около 200). Впрочем, ДЪЛГО СЛЕД като престанах да работя като сергиен книжар (намериха ми място по чл.64 отново в БАН, шефът на лабораторията се отби да ми го каже), съм срещал хора, които ми се извиняваха, че не са платили на следващия ден или след седмица. И ми даваха парите - по заведения, на улицата… веднъж дадох една книжка на таксиметров шофьор - така му платих за услугата. Той буквално след два дни цъфна в Герман, за да вземе още четири книжки - за майка си, за брат си, за сина си, който учел в чужбина, и за един свой приятел.
И за мен такава стратегия е ПЕЧЕЛИВША.
Вярно, с хартиени книги печалбата е малка. Обаче с ФАЙЛОВЕ - ами дори при ПЕТ % платили едно подобно модерно издателство ще е на сметка. Освен това, издателството може да взема поръчки ЗА ПЕЧАТ. Питайте Човешката как става. Просто един тираж от 300-500 бройки нагоре излиза ВИНАГИ по-евтино от самиздат с принтер (е, ЗАСЕГА; техниката не стои на едно място). Нещо повече - с МЪНИЧКО повече врътня читателят може да се радва на нарисувана ОТ НЕГО корица, или да си избере от няколко предложени, или да приеме “стандартната”, но със своя снимка на задната корица, с надпис “екземпляр на Христо Христов” и дори специално посвещение от автора - НАПЕЧАТАНО.
Ей, това Е БЪДЕЩЕТО, което става СЕГА.
Утре вече ще има обемни принтери, способни да копират все повече и повече ПРЕДМЕТИ от най-различни материали, с различна резолюция, вкл ХРАНА, органи за трансплантация! Включително и САМИТЕ СЕБЕ СИ. Вече има прототипи на машини, които принтират пълен комплект свои резервни части - И ГИ СГЛОБЯВАТ автоматично.
(биопринтерите още не са напечатали годно да функционира сърце или черен дроб, обаче производството на мускулна тъкан и кожа е станало почти РУТИНА)
Ами тогава какво ще правим с копирайта, а? (подчертавам - с КОПИРАЙТА. Авторското право се състои единствено в това да посочиш автора, даже ако внесеш промени - и тях трябва да ги отбележиш. Толкоз.)
Ще трябва да забраним или ограничим научно-техническия прогрес, мама му стара! Само и само някой тъп и алчен да може да печели от нещо, което за него е ПРОСТО СТОКА.
Хора, вземете се у ръце, както казват шопите. Ако някому се живее в средновековие, това не му дава право да кара и останалите да съществуват в свят, изграден от плиткото му въображение.

и последно: когато законите започват да пречат на развитието на обществото, те трябва да се игнорират, отхвърлят, променят. От начина им на приемане и редактиране всъщност зависи що за общество се получава - диктатура, демокрация или безвластие.
Сегашният формат е порочна смесица от диктатура с елементи на демокрация (непосредствено настъпваща по времето на избори).
Този модел може би е имал смисъл във времената на ограничената комуникация и примитивните начини за производство.
Но сега - КАТЕГОРИЧНО НЕ.

***

. да уточня - Драконче излезе през СВЕТРА на Николай Светлев. Наложи се аз да търся пари, защото Светлев в този момент беше изпаднал в голямо затруднение. И просто аз преди него намерих сумата (от колеги в БАН и от сестра ми, която тъкмо се върна от Германия). Предпечат ми направи Вихра - чисто като приятелска услуга. Корицата - Илонка Славкова - отново като приятелски жест.
. Сега всичките тези неща мога да ги направя и сам - на своя компютър. И ако имах стабилна връзка, пък нека дори и с максимум 30-50 кбпс, изобщо не бих търсел услуги на издателства. Бих помолил този или онзи да прочете черновата и да я покритикува. С някой друг колега писател можем да си направим услуга - аз да редактирам нещо негово, а той - мое. Или да се съберем в писателска работилница и да се дооворим с професионален редактор. Да поканим и преводач, който при реализация в чужбина има % от приходите (знам, малцина ще се навият… но има такива; ако не се съгласи на тези условия - групата все ще съберем пари за хонорар).
. После се публикува “продуктът” и му се лепва линк към банкова, да речем, сметка. Плащане - по желание.
. И НЯМА НУЖДА ОТ ТРАДИЦИОННО ИЗДАТЕЛСТВО.
. Всъщност, описаната група функционира като издателство. Издателство от нов, модерен тип. Директно свързано с читатели и автори.
. (то тогава не се нуждае и от специална нормативна база, не се нужда и от държавно регулиране)
. (интересно, защо и държавните институции не опитат схеми в тоди дух? Ами няма как, защото направят ли го, превръщат се в структури на самоуправляващо се анархистко общество - “утопията”, над която мнозина снизходително се хилят. Ало, към това се върви - “обективно”, дет се вика, защото е максимално гъвкава и пределно ефективна система при която колектив не мачка личност, малцинство не доминира над мнозинство, малцинство не тормози мнозинство, мнозинство не се налага над малцинство - и всичко това изисква единствено да се разбира какъв е личният интерес в стратегически план; щото животинските популации реагират на външни дразнители, а разумните общности би трябвало да ПЛАНИРАТ И ДА ДЕЙСТВАТ по-независимо от моментните фактори)

. единственото слабо място на новия тип издателство е, че не може да претендира за монопол в някаква сфера, не може да реализира свръхпечалби, надали ще може да праща въоръжени копои да громят конкурента (освен ако самите членове на групата не се окичат с пушкала и саби… е, за да избегнат рискове, по-разумно би било да предизвикат конкурентите на групов пейнтбол-дуел… хихик… ако скадалът е избухнал между две известни издателства, може и билетчета за зрители да се пуснат…).
. Въх, ужасен недостатък!…


.

13 коментара:

  1. Би ли помогнал за "раздухването" като напишеш текст за брошури, които ще се раздават?

    И даже шаблони за писма, които ще се пращат на хартия до депутати, прокуратура, омбудсман, министерство на културата, медии и т.н.?

    Темата от форума във Фейсбук:
    http://www.facebook.com/topic.php?uid=110390522341812&topic=59

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна статия! Чудесна!
    На всички май трябва да стане ясно, че ако всички книги се качват в интернет и се заплащат там, чрез поръчка на файл с творбата, то авторите ще получат своето! Е, загубата ще е за книгопечатарите, но това е прогреса, това е бъдещето и ние не трябва да го спираме!

    ОтговорИзтриване
  3. Господин Гюров28 юни 2010 г. в 16:05

    Едно много смислено интервю на Ивайло Дичев:

    "Ако у нас имаше държава, тя щеше да прави библиотечни сайтове като chitanka.info за своя сметка и да обезвъзмездява авторите"

    http://glasove.com/article-8831.php

    ОтговорИзтриване
  4. не смея да отрека - смислена е.

    с проф. Дичев обаче ни разделя един ключов въпрос - относно ролята и "мисията" на държавата.
    Не ми се вярва, че държавата би плащала на автори като мен например ;-)

    http://sharkanan.blogspot.com/ - по-старите публикации
    http://sharkannht.blogspot.com/2010/02/blog-post_06.html
    http://sharkannht.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
    http://sharkannht.blogspot.com/2010/01/blog-post_29.html
    http://sharkannht.blogspot.com/2010/01/blog-post_28.html
    http://sharkannht.blogspot.com/2010/01/blog-post_27.html - основна статия

    ОтговорИзтриване
  5. Господин Гюров28 юни 2010 г. в 20:02

    Нека се фокусираме върху това, как възможно най-бързо да се узакони свободното разпространение на книги в нета. А другото я стане някога, я не. От години разправям на разни хора колко смислено е да се създаде определена община (първоначално даже я наричах комуна, но се стряскат). Никакво развитие. Наблюдавам пак от години какво се случва с инициативата за т.нар. родови имения - и там май само приказки. Та съм доста скептичен към големите проекти.

    Дали държавата ще плаща на теб - не е ясно. Но тя и сега не ти плаща, какво губиш?

    Всъщност преди няколко години, когато удариха Замунда и Арена и спонтанно започна създаването на гражданско сдружение около това (още една инициатива, която умря, макар че даже се регистрира юридически), във форума на това бъдещо сдружение публикувах друга идея за уреждане на въпросите с безплатните неща в нета. Казано накратко, разрешава се свободното копиране на филми, музика, книги и т.н., а някакъв процент от ДДС се разпределя между правоносителите. Кой колко получава се базира на проста рейтингова система - всеки човек може да гласува за всяко произведение веднъж годишно. Твоята работа като автор или издател е да регистрираш произведението си в някакъв централен депозитар или както там се нарече, и получаваш процент от процента за книги, на база броя гласове за теб спрямо общия брой гласове за книги.

    Мога да ти изпратя копие на темата, в която писах тези неща (съответният форум отдавна е в небитието, но имам архив), ако те интересува. Не предложих това в блога на Григор, защото е по-голямо и много по-трудно за възприемане на национално ниво. Но ако се направи първо това, което предложих днес там, това може да трасира пътя за по-големи промени.

    ОтговорИзтриване
  6. :-)
    от държавата аз и не искам да ми плаща.

    ти знаеш ли, че в края на ХІХ - началото на ХХ у нас под "комуна" се е разбирало "потребителска кооперация"?

    към големите планове се върви чрез малки стъпки с определена стратегическа насоченост.
    "Родово имение" определено не е перспективна, според мен. Много примитивистки идеи съдържа (и като цяло е нездрава еклектика, така ми се струва), докато бъдещето е технологично и няма алтернатива.

    прати го, ще поумувамe заедно. Вижда ми се идеално (но не единствено) решение за нуждите на спомагателния ми модел "реформирана държава".
    мейл = sharkanNT@gmail.com
    :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Ето едно мнение, пред което свалям шапка!
    Милена Цветкова:
    http://liternet.bg/publish3/mtzvetkova/robin-hud.htm

    ОтговорИзтриване
  8. Архивът на читанката от 24 май е достъпен на:

    http://iq65jli23tzdt56s.onion/

    За тези, които не искат да си инсталират TOR:

    http://iq65jli23tzdt56s.tor2web.com/

    ОтговорИзтриване
  9. Здравеите искам да попитам колко Бг Автори са издали, преиздали или подпомогнали Асоциацията “Българска книга”.Да не се окаже че атаката е именно към Бг Аторите.

    ОтговорИзтриване
  10. Вокил,
    съжалявам, но не разполагам със статистика по въпроса. Асоциацията е механичен сбор от издателства, от едни лично аз съм видял добро, от други - лошо.

    ОтговорИзтриване
  11. Багодаря ти за отговора заинтересувах се по принцип. Стана ми интересно заради тоновете лъжи изказани от гореспомената асоциациа.То не беяше Маркес Европеиско законодателство. Проверих за Габриел Гарсия Маркес и дори попитах някакав представител от АБК дали е пророк Маркес. Човека се е отказал преди 15г. да го издават в БГ справка:
    http://bg.wikipedia.org/wiki/
    Направих си труда и за европеиското законодателсво и господина :
    http://www.youtube.com/watch?v=HGsO_dOZ8tA
    лъжеше наи нагло но както и да е.
    пп: Благодаря ти за хубавите истории които пишеш.

    ОтговорИзтриване