01 декември 2010

Статия

"Безвластна алтернатива на държавата"
пускам линк, вместо да я публикувам тук, защото там е много хубаво оформена (за което благодаря на човека, който поддържа сайта).
Тук можете да пишете отзиви (хвалби и хули) за нея.

благодаря

.

4 коментара:

  1. Нямах време да прочета цялата статия (прочетох 1-та страница), но исках да кажа, че властническият модел е заложен още в езика (говорим и писмен)и ако реформата не тръгне от езика, всяка красива идея ще бъде обречена на ситуацията в "Животинска ферма".
    Текстът ми хареса и ще си запазя правото да го коментирам, след като го прочета задълбочено и изцяло.

    ОтговорИзтриване
  2. това е, признавам, интересна идея, мислил съм в тази насока, но още не съм събрал самочувствие и достатъчно системни познания, за да дръзна да напиша нещо в този смисъл.

    имам обаче една (езикова) поправка: не става дума за "реформа". По дефиниция реформата е ремонт на съществуваща система, без да се засяга същността й.
    В статията си се опитвам да докажа, че имаме нужда от революционна промяна, която напълно загърбва ключовите принципи на сегашния модел.

    ...и все пак, езикът е достатъчно гъвкав, за да си позволим да го използваме.
    И е твърде вероятно, че ще наблюдаваме промяна в езика в хода на самата революция.

    благодаря за отзива, ще чакам по-подробен анализ и критика.

    ОтговорИзтриване
  3. @slovoborstvo - езикът е отражение на психиката на използващите го, не обратното.

    ОтговорИзтриване
  4. Божо, езикът е доста по-трайна и стара конструкция от психиката на всеки отделен индивид, така че не си прав :)Ако аз обясня на сина си, че трябва да се подчинява, той се сблъсква със социалната и семейната система чрез езика, но нито аз, нито той е измислил тази дума и ако аз не я знаех и той нямаше никога да я научи - това беше моята идея. Ники, трябва реформа, защото дори да му кажа да не се подчинява, той пак ще се сблъска със социалното категоризиране. Повечето от хората в наши дни са такива индивидуалисти, че ако красивите идеи, за които говориш, не започнат да се изучават в училище, те ще бъдат убити от банда брутални факти. Идеята за властовите функции на езика не е моя, а на Уилям Годуин "Класици на анархизма"

    ОтговорИзтриване