26 май 2012

ПЕСИМИСТИЧНА ПРОГНОЗА ЗА ХХІ ВЕК

Хронологично ХХ век е траел от 1901 до 2000 година, но исторично започва с Балканската война – предговор към Първата световна. Титрите на този епизод от човешката история тръгват от момента на разпадането на СССР (окончателният провал на диктаторската версия на държавния монополистичен капитализъм), а надписът “КРАЙ” се появи под формата на кризата от 2008 – пукването на финансовите балони отбеляза достигането на предела на възможностите и на частния капитализъм (колкото до либералната представителна демокрация – този модел е в криза откакто започна свръхбюрократизацията на ЕС, тоест още в средата на филма, а днес проектът “социална държава” неотклонимо се свива като неизгоден за глобалните корпорации).
Двайсети век обаче в някои места още се проточва – например в Китай.
През целия този епизод (1912 – 2008) два основни лагера водеха жестока битка помежду си – силите на Рационализма и Ирационализма, но и в техните редици бушуваха вътрешните борби между прикритата с рационални одежди ирационалност и рационалността, посегнала към практиките на ирационалното. Преди това хората от ХІХ век бяха очаровани от перспективите на науката, но несбъднатите свръхочакванията повлякоха вълна на разочарование, без основната вина за излъганите надежди да лежи изцяло върху науката и техниката. Технологичните постижения, застой и провали по-скоро се дължат на социалната среда, която модулира насоките на работата на учени и инженери, задава рамките на масовизирането на успехите, а последиците от несполуките прехвърля от болната глава върху здравата. И така, в текущото столетие вярата (ирационалното) като че ли взема солиден реванш.

Три научно-технически сюжета ще доминират през ХХІ век:
* бактериалните биотехнологии и нанотехниката;
(радикални промени в начините на добив на енергия и минерални суровини, в рециклирането на отпадъците и съхранението на продуктите, неузнаваеми ще станат медицината и селското стопанство)
* автоматизация и персонализация на производството;
(още по-голямо намаление на заетостта в производствената сфера, още повече безработица и обедняване)
* комуникации и информационни технологии;
(твърдо обособяване на два паралелни свята – “реален” и “витруален”, всеки от които ще притежава както реални, т.е. действени възможности, така и виртуални, т.е. формални, изпразнени от съдържание характеристики; появата на нов тип човешка идентичност – “граждани на информационните мрежи”).

Пак три ще са и социално-културните предизвикателства:
* търсене на алтернативи на капитализма и политико-административното управление; повечето предложения ще носят “екологична” окраска – дори и най-вече новите версии на тоталитаризма;
* изборът “глобално или национално” – с вътрешен избор във всяко от тях: глобалното на корпорациите (и новия тип войни със силите на частни армии) или глобалното на народите (и пълен отказ от силово решаване на споровете), националното като инструмент на доминиране или националното като чист художествен колорит;
* конфликтът “знание или вяра” – с компромисни (нулеви) решения, с ирационализиране на науките, с опит за рационализиране на религиите.

Та песимистичното в прогнозата ми е, че търсенето на алтернативи на капитализма ще протича предимно по пътя на сляпата вяра в желаното вместо действителното; собствено науката и техниката ще се окажат в ролята на слугини на новоустановени и модернизирани стари религии; с една дума – ирационалното и псевдорационалното ще станат най-мощни фактори на влияние. Затова очаквам възход на режими, загрижени повече за екозащитата, отколкото за оцеляването на населението; корпорациите окончателно ще доминират над държавите в сферата на външната политика; стереотипите на национализма ще блокират противодействието срещу корпоративния произвол.

Остава упованието, че исторически ХХІ век няма да продължи дълго.


.

8 коментара:

  1. Добър разбор.

    А

    ОтговорИзтриване
  2. Е Sorry не мога да си мълча-за биотехиката добре,там полето за развитие е голямо макар че се крият някои подводни камъни ,като генното инжинерство ,където могат да се постигнат много неща но противниците му са нахъсани от религиозни и морални простотии-Бг мама против ГМО:).* автоматизация и персонализация на производството;
    (още по-голямо намаление на заетостта в производствената сфера, още повече безработица и обедняване)-тва да не е цитат от някой съвременник на Хенри Форд.Автоматизацията може да остави много на улицата но ще обогати много повече.
    21век-националистическо раздробяване,разпад на инфосферата и обособяване на информационно затъмнени анклави като сегашната Северна Корея.Повсеместно настъпление на наукообразни религии,религиозни науки идеологии ориентирани към запазване на ресурсите.Африка ще изпадне в колапс.Мюслитата ще превземат Европа така както албанците Косово-с раждаемост.
    2034-циганин президент.
    САЩ ще се разпаднат на религиозен Среден Запад,Суперкапиталистки Изток и Холивудландия.Дарвин ще бъде забранен а Мичурин съживен.Космоса ще остане достъпен само през телескопа.Ще се закрият 70%от всички културни и научни деиности.
    Човешкото общество е на прага на спешна нужда от технологично чудо в областа на енергетиката-по евтина от вадната ,по-чуста от нефта и по-безопасна от атомната-иначе бавна ресурсна смърт.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявайте за грешките-котката ми обича разходки по клавиатурата.

      Изтриване
  3. :-) всички котки обичат да отбележат своята позиция по всеки въпрос :-)
    Преди време едно от моите котачета, при рейд по клавиатурата, написа доста категорично мнение: "мВРЯП". Ни повече, ни по-малко!
    Просто неоспоримо, поне аз не можах да му възразя - и още не мога.
    :-D

    ---------------
    какви точно подводни камъни имаш предвид? Извън невежествените противници де. И, забележи - това е ДИРИЖИРАНО невежество.
    (Брус Стърлинг има интересни разсъждения по въпроса за биотехнологиите и обратимите генетични промени)

    че автоматизацията води до намаляване на заетостта - този извод се споделя от доста публицисти. Например Джереми Рифкин.
    Но предпочитам (и препоръчвам) аргументацията на Георги Константинов: http://www.savanne.ch/svoboda/anarchy/theory/robotron.html

    нататък по твоите прогнози ще се въздържа от коментар. Защото не знам как да ги преценя. Възможно е. Наред с други тенденции.

    технологични "чудеса" ВЕЧЕ ИМА. Проблемът е, че тяхното развитие и масовизиране не може да се получи в настоящата социална среда - те не са й изгодни (коуто е парадокс, но "здравият смисъл" на капитализма е "здрав" само по название).
    Впрочем, сегашните начини за използване на ядрената енергетика не са единствените възможни (и достатъчно безопасни; иначе пълна безопасност няма в нищо, освен в смъртта).
    Ама и това е твърде специална тема. За която трябва да ангажирам за мнения баш специалисти, на които имам доверие (и с единият, май вече е преподавател във Варшавската политехника, не сме се виждали и чували от години). Пък и не е съществено в контекста на това обсъждане.
    Същественото е, че децентрализираната енергетика (икономична, гъвкава и лесно достъпна) не е изгодна нито за държавите, нито за корпорациите - понеже намалява печалбите им и ликвидира най-важните лостове за упражняване на контрол над населението и пазарите.
    Технологиите само отварят врати. Прекрачването на прага и начините за придвижване насетне - това вече е политика и икономика (двете най-големи беди на човечеството).
    Защо ги наричам беди?
    Политиката - защото е борба за власт; икономиката - защото е "наука" за извличане на печалба за малцинството от труда на мнозинството.
    Съществува още и едно афористично определение, че "икономиката е изкуство за задоволяване на неограничени потребности с ограничени ресурси".
    В случая тезисът за "неограничеността" на потребностите е най-малкото спорен (и недоказуем, както всяка разновидност на малтусианството; е ли лакомията потребност?), а под "ограничени ресурси" не е ясно какво се има предвид (каменната ера не е приключила поради дефицит на камънаци, нали?).


    П.П. 2034, циганин президент - това би било жалко. По две причини:
    1) порочната практика за държавно управление на обществото е продължила непоклатимо да води цивилизацията към катастрофа;
    2) фиксиране върху етническата принадлежност на задника, пардон, длъжностното лице.
    Ни вяра, ни род (както е писал Левски) има значение за това дали някой човек е свестен. И пак (косвено) според Левски: надали някой, който се е натиснал да бъде тиранин (нека и формален) може да го смятаме за свестен.
    За тираните има само един цяр - куршум в челото или с камата през гръкляна. Устав-програма на ВРО-БРЦК.
    Хубави устави-програми са имали едно време... при това написани от Бакунин специално по молба на Каравелов.
    Повод за размисъл.

    ОтговорИзтриване
  4. the one with the truth13 юли 2012 г. в 2:13

    Добър възможен сценарий, макар и кратък.

    За по-дълги, но също толкова важни перспективи, те съветвам, Шаркане, да погледнеш следните уебстраници с важна информация, която вероятно ти е убягнала в целия информационен бум на Интернет:

    http://parallelreality-bg.com
    http://vigilantcitizen.com
    http://disinfo.com

    П.П. Съветвам те да не затваряш отворените страници в уеббраузъра си, само заради това, че съдържат окултно-езотерична и спокулативно-конспиративна информация. Като прочетеш повечето от по-важните статии в изброените хипервръзки, ще разбереш, че има МНОГО истини в изброените статии. Имай го предвид преди да пристъпиш към четенето на статия от тях.

    Поздрави,
    the one with the truth

    ОтговорИзтриване
  5. the one with the truth31 юли 2012 г. в 20:05

    Ето още 2 възможни варианта:
    http://parallelreality-bg.com/index.php/statii/obsti/397-2012-03-02-18-34-06.html
    http://sixenius.wordpress.com/2012/07/30/личното-предсказание-на-един-блогър-з/

    И е една прекрасна студия на тема „прогностика“ от утвърдил се и достоверен автор (но пречупвайте всичко според собствените си анализационно-критическо призми):
    http://iankov.blogspot.com/2007/08/blog-post_6746.html

    Прогностиката е интересно занимание и донякъде може да се смята за една от т.нар. гранични „науки“ между окултно-езотеричното и научно-технологичния подраздел на първото, за съжаление, най-често се използва за целите на социалното инженерство в големи мащаби...

    Но в крайна сметка, като че ли е по-добре бъдещето да бъде неизвестно и да ни изненадва, защото „хаосът“ в природата е отчасти един от най-големите естествени гаранти (но и унищожители, в типично диалектичен-дуалистичен дух (не по марксовото тълкувание обаче)), макар че е ясно, че определени групи съзнателно планират нещата за всички на Земята по своя си план в посока доустановяването на прословутия извънземно-окултно-технологичен нивелиращ НСР.

    Но последното е лично мнение, вие сте свободни да вярвате в каквото искате.

    П.П. Благодаря, че започна подобна дискусия, Шаркане, изглежда е интересна за мислещи самостоятелно хора. :)

    ОтговорИзтриване