06 май 2013

Изборите - два съвета.


Съвет първи: не гласувай. Ако искаш да покажеш все пак, че не ти е все едно - пусни нарочно невалидна бюлетина. Макар че - пред кого ще покажеш? Властта не я интересува какво мислиш, интересува я какво правиш, а трябва да правиш онова, което тя нарежда. Иначе - мисли си каквото искаш, стига да не го приказваш гръмко.
Съвет втори: продай гласа си - ама наистина скъпо. Властта служи за печелене на пари. Парите дават власт. Заради това е цялото натискане на партиите да управляват народа - както се управлява дойна крава. С тази разлика, че кравите поне ги пасат, чистят им, грижат се за тях. "Грижите" обаче на коя да е държава за поданиците винаги е по-малка от плановете й за издояване.
И щом те подтикват да им дадеш гласа си, който после ще осребрят на твой гръб - нека си платят. Така че да ти стигне да си платиш вересията в селската бакалия, сметките за тока и да му удариш един купон като за последно - нищо чудно наистина да ти е за последно, понеже след изборите правителството ще те изтупа като брашнян чувал, за да си върне инвестициите, и то с лихва.
А ако ти е писнало да те тупат - купи си пушка или две с парите, взети от партийците. И като дойдат да си вземат лихвата - дай им я в олово и бъди щедър.

Ако обаче смяташ, че си ДЛЪЖЕН да си дадеш гласа безплатно, не се сърди после, че са те изиграли отново. Властта е враг. Няма да ти върне жеста, освен ако не се включиш в нея. Ама местата там са ограничени, колкото и да се буташ - не е сигурно, че ще те пуснат на софрата. И пак ще си патиш, подлъган от демагогемата "по-добро не е измислено". ТЕ не са измислили, а ти не си по-глупав от тях, колкото и да ти го натякват.

.

12 коментара:

 1. И от мен един (:

  Подкрепи хората, които познаваш лично. И им вярваш.

  Повече – в блога ми.

  (Особено често пропускаме частта с „що за човек си, ако ги подкрепяш еднократно, а после седиш отстрани и ги коментираш“.)

  ОтговорИзтриване
 2. най-добрият съвет е: ВЛАСТ - НИКОМУ!

  обаче явно още доста жабета трябва да се изручат, преди тази мисъл да поникне в главите.

  ОтговорИзтриване
 3. Много от малките партии, които говорят срещу ГЕРБ размиват опозиционния вот, научете повече по въпроса в тук: http://www.podoko.eu/archives/4571

  ОтговорИзтриване
 4. с какво опозицията е по-добра от управляващите?

  ОтговорИзтриване
 5. Абсолютно съм съгласен. От години съм прекратил всякакво участие в политиката - както казваше покойният Джордж Карлин (той говори за Америка, но това е още по-вярно за България и политиците тук) - този, който гласува, няма право да се оплаква от това, което става после, понеже сам е помогнал да качат на власт тези задници.
  (който разбира английски може да го види и чуе тук: http://www.youtube.com/watch?v=xIraCchPDhk - съжалявам, че нямам достатъчно време, иначе бих го превел на български - струва си!).

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. А който не гласува, какво право има? :)

   Изтриване
  2. Същото право като този, който гласува. Упражняването или неупражняването на право на глас е несъотносимо към правата и отговорностите по начало.

   Изтриване
 6. "който гласува, няма право да се оплаква от това, което става после, понеже сам е помогнал да качат на власт тези задници"
  много добре казано.

  ОтговорИзтриване
 7. който не е гласувал, той не е съучастник в измамата.

  Някой обърна ли внимание как ОТНОВО бавиха резултати за избирателната активност?
  Към 16:00 от ЦИК рекоха, че е малко над 45%, буквално след половин час на страницата им цъфната над 51%.
  Бройката недействителни бюлетини винаги се премълчава цяла седмица.
  Освен това почти НИКОЙ от журналята не пита. Само бегло отбелязват "вяло участие", ама в цифри - йок!
  Защо?
  Това е важен показател - неучастието и нарочно невалидните гласове.
  Ама като е неудобно да се правят изводи от тези данни...

  ОтговорИзтриване
 8. "Правата" ни - да цитирам Карлин отново - са повече или по-малко фикция, щом могат да ни ги отнемат - хубава идея наистина, но недействителна (http://www.youtube.com/watch?v=hWiBt-pqp0E). И още - че политиците (и самите "избори" - бих добавил аз - на български това би звучало още по-добре, понеже думите са от един корен) са поставени там, за да ни създадат илюзията, че имаме някакъв избор, докато това, което всъщност имаме е собственици - "те" притежават нас и от ден на ден "правата" ни стават все по-малко и по-малко (http://www.youtube.com/watch?v=hYIC0eZYEtI).

  Мечтая си някой ден да има "избори" и никой да не отиде да гласува - не 50 процента, не 20, а действително никой. Тогава може би онези ще се стреснат като разберат, че светът продължава да се върти и без тях, и на никой не му пука. А това би означавало, че хората са се усетили, че нямат нужда от тях и че цялата тази система е излишна и не само, че не помага, ами и пречи. И тогава може би ще се захванем да направим нещата така, както на нас е удобно, а не да изискваме от някой друг да ни "оправя". (Никой "друг" никога не би имал присърце нашите интереси, така че нищо добро не бихме могли да очакваме в крайна сметка от него - а властта е винаги "другият", затова и винаги казваме - "те" това, "те" онова - винаги "те" правят каквото правят, а никога не сме ние). Ама това няма да се случи... Това е, защото в модерния свят населението е струпано в големи маси вместо да се състои от отделни индивиди, които да са способни да мислят критично и да се грижат за своите интереси. Затова и нашите "говедари" винаги се стараят да поощряват масовата култура, стадния живот и стадното мислене, докато самосъзнанието и интелигентността стават все по-редки.

  ОтговорИзтриване
 9. животинското стадо - пак е структура, отношения на солидарност и взаимопомощ;
  докато "масовата култура" е антикултура, човешките стада са просто тълпи от случайни хора, които ако и погледнат другия, то враждебно, защото им е конкурент, защото правилата на играта "свише" го натрапват.

  иначе, когато карат едно стадо на кланица, винаги гледат да го разделят или смесят с други стада. Оказали се сред непознати, животните остават покорни. Иначе се защитават и говедарите могат да си изпатят.
  Така съм чувал, че се случва.

  ОтговорИзтриване
 10. забравих да добавя: и животинските питомни стада, и човешките днес, са старателно селектирани да са покорни.
  И пак - на "говерадите" постоянно се налага да рушат вътрешната структура на стадата, да ги превръщат в аморфна тълпа без вътрешни връзки, за да не бъдат стъпкани от уж послушните "говеда".

  ОтговорИзтриване