04 март 2014

Украинската революция

Това е според мен най-добрата аналитична статия за събитията от последните месеци в Украйна, наред с позицията, заета от автора.

анонс:
Украинската революция и руската интервенция (резолюция Групата Комунисти Максималисти)
03/02/2014 - 21:06

Февруарската революция 2014 в Украйна бележи началото на нов революционен цикъл, след изминалия 1789-1989 (от друга статия на автора, Марлен Инсаров).
Задушливата нощ на реакцията, пропагандата че "времето на революциите приключи" - всичко това е разбито на Киевските барикади. По примера на Париж 1871 и Петроград 1917, днешният Киев показа, че властта е силна само защото стоим пред нея на колене.
Да, тази революция не е пролетарска, нито социалистическа. Тя (засега) е общонародна, буржуазно-демократична. По този начин започва обаче всяка велика промяна. Бунт срещу мафията във властта и властта на мафията обедини всички слоеве на населението - редица олигарси (конкурентни на овластените), дребния и среден бизнес, от години рекетиран от чиновници и полиция, работниците и безработните. Общият знаменател е настояване за демокрация, за народовластие. В същото време някои леви политически среди смятат това за "неправилна революция", за "фашистки метеж", с което показват единствено собствената си политическа импотентност.
Стотиците хиляди участници в революцията не изповядват нито десни, нито нацистки убеждения.
Наистина, голяма роля изиграха националистическите организации, но това не е толкова тяхна заслуга, а симптом за мизерното състояние на левите сили. Ако не бе тяхната пасивност, авангардът би бил не "Десният сектор". Само малка част от лявото движение, другарите от «Народный набат», «Вольная земля», «Автономний Опiр», «Народная воля» и еще неколцина спасиха честта на лявата радикална идея. Само те показаха на народа, че не всички комунисти са чиновници от КПУ (като българската БСП).
Революцията започна като искания към властта да стане "правилна", но бързо надрасна тези рамки. Опозиционните парламентарни партии направиха всичко възможно народът да припознае в тях същите врагове като Янукович.
Буржоазната опозиция се държи логично - нейният най-голям страх е народното самоуправление, пряката демокрация.

Интервенцията на Путин цели единствено смазване на революцията, геополитическите игри са вторични. Руската армия с лекота ще прегази украинската държавна войска, но ще предизвика революционна партизанска война, което ще срине реставрираната Руска империя, а заедно с нея и Западните капиталистически сили.

---------------
забележка: линкът към "Автономний Опiр" е последното им заявление, написано на украински. Ползвайте гугъл преводач, имайте предвид, че най-добре от украински превежда на руски.

3 коментара:

  1. препоръчвам: http://m.livejournal.com/read/user/shraibman/998218#full

    ОтговорИзтриване
  2. Това, което се случи в Украйна, не е революция. Революцията предполага смяна на един социален ред с друг. В Украйна е станал въоръжен кървав преврат, сменил една олигархична група с друга. За ролята на националистите от Десния сектор и Свобода и кои са те може да прочетем много материали в интернет пространството. За ролята на САЩ и ЕС от една страна, и Русия, от друга страна - също. Тази революция, романтично описана от автора, не само че не създаде условия за положителни промени за украиците, но и разедини украинския народ, създаде хаос и безредици. Да не говоря за 100-те загубени живота в името не нещо, което го няма.

    ОтговорИзтриване
  3. Господин Теллалов, най-добре за Вас и читателите на блога Ви би било да престанете да се занимавате с политически коментари и да се отдадете на нещо, което по-добре умеете. Ако не вярвате - просто сравнете предишната статия - Украйна, "Майдан 2014" с настоящата. С най-добри чувства.

    ОтговорИзтриване