29 януари 2010

пояснителни схеми към "ГРАЖДАНСКА АЛТЕРНАТИВА на държавата"


представям илюстрация на разпределената енергийна мрежа, базирана върху атомни миниреактори и "домашни електроцентрали" (основно ветрогенератори и фотоволтаични слънчеви батерии; именно тях, съчетани с термоелектрични панели и слънчеви бойлери, съм маркирал със звездообразния символ).


схематично пояснение към структурата на Федерацията, която би могла да замести държавата според логиката на реформистите.
Пълното отхвърляне на държавността не се различава силно от тази схема. Един от вариантите за безвластно общество много прилича на представеното, само че вместо длъжностни лица общините и гражданските организации (ГО) излъчват по места ситуационни лидери, а съдебната институция изцяло е заместена от свободен арбитраж. Освен това, в анархообществото по-важна роля играят професионални и потребителски сдружения (синдикати, кооперации).
Картинката иска да покаже, че между либертарните модели и анархизма няма ясна граница, що се отнася до визията за бъдещото устройство на обществото.
Привидно проста, тази структура поражда голямо разнообразие от преки връзки и взаимодействия, форми и начини на асоцииране на гражданите, както и простор за индивидуална дейност.
Не е отразена подробно Мрежата за противодействие (самоотбрана).
Това ще стане в следващи публикации и/или в отговор на конкретни въпроси по този проект.


помощна илюстрация към статията за БЧП.


здравеопазване и образование.
Подробности - тук.


илюстрация към скицираното в отговора относно модела на земеползване.

отделно ще публикувам резюме-концепция за реда на Земеползването, както и за инженерно-научната дисциплина БИОНИКА (строго погледнато, позволявам си да разширявам този термин, така че той да означава копиране на природни системи не само на макро, но и на микро (клетъчо), и на нано (молекулна биохимия и биофизика) нива.

Моля, задавайте въпроси с конкретни примерни ситуации, така че да тестваме проекта поне на теория.


.

11 коментара:

  1. Аз искам да се фокусирам върху БЧП, защото според мен това е тотално неработещ модел, който ще се изроди за много кратко време към натурална размяна и валута с покритие, оттам конкуренция за натрупване на стоката, която е универсален измерител на парите, войни, кризи - и всички си знаем нататък.

    Чета статията, която си дал като източник. Въпроси:

    1. "Затова си печатам 50 000 хартийки" - най-напред, печатането на хартиен носител на стойността е глупаво - фалшификации, мрежа за разпространение, износване, неудобство за пренасяне... Ами управлението на крос курсовете? Ако всеки може да си създава валута, постоянно ще има хиляди нови и хиляди, които вече никой не ползва. Кой гарантира, че ако ти изгори печатницата, с тези хартийки ще мога да си купя книгата ти в рамките на срока на годност? Ами ако се разболееш и умреш?

    2. "Всяка частна валута е равна на кило бял хляб" - защо не на грам злато? И на кило бял хляб от коя реколта, и в коя община?

    3. Ако 30% от фурните продават хляба на една цена, 18% на друга, 22% на трета, още 30% на четвърта - колко е цената на един хляб? И как да знам цените на всички тези фурни и да ги следя?

    4. "Пращам тиража на книги на склад" - как плащаш за наем на склада? Ако абсолютно всичко си правиш сам, то това е феодално стопанство - надживели сме го вече, не работи.

    5. "Магазинерът ме познава" - не, не те познава или по-точно не харесва книгите ти и мисли, че са боклук. Ако си нов писател, как точно ще пробиеш на пазара? Ако си писател, който има революционни идеи и се харесва на 12% от населението, а останалите го мразят?

    6. Твоите пари са с номинал 1 година. Магазинер ти дава мобилен телефон на стойност 5 хляба, два дни преди изтичане на годността на парите ти. Какво да ги прави после? А ти как ще платиш на телеком оператора - и там ли те познават?

    7. "База данни на междумрежовия форум" - е това ако не е аналогия на държавата... Кой гарантира съдържанието на базата, кой проверява истинността на информацията, кой бекъпва и поддържа?

    Стига толкова за момента

    ОтговорИзтриване
  2. 1. споменах колко лесно се хващат фалшификациите, а и от тях смисъл няма (освен ако не са синдикални чекове, но тогава фалшификаторът рискува наистина МНОГО, когато го хванат);
    крос-курсове? Валутите или се обменят 1:1, или не се обменят изобщо.
    Да в основата на това стои натурална размяна,улеснена чрез хартийките.
    споменах също, че хартиеният носител просто е по-удобен, може да има вид на предмети със собствена приложимост при изтичане на срока им на годност като валута.
    Какво ще рече "валута с покритие"? Хартийките са покрити с продукция или обещани услуги (ако емитерът им изкръшка, губи доверие).

    2. въпрос на договаряне. Съществуват стандарти, те са удобни и повечето производители ще се придържат към тях. Хляб избрах произволно, може да е нещо друго - според договорите между (и вътре в) териториалните единици и синдикалните мрежи.

    3. точно това е смисълът на договора: хартийка с номинал 1 да се разменя за кило хляб.

    4. боя се, че не разбрах въпроса. Ако складът поиска наем, нека вземе бройки. Мога и без склад, щуедържа тиража у дома и ще пращам книгите по пощата по заявки (безплатно, признавайки валидността на пощенските чекове). Това ми дава основание (статистически) да смятам, че поръчалите книгата ще признават вързаната към тях валута, а значи мога да пазарувам с нея.
    Какво общо има феодализмът? или това беше метафора?

    5. "магазинерът ме познава" - ще рече, че ми има доверие като платец. Нека не ми харесва книгите, достатъчно е да се увери, че други ги харесват и вземат, а значи може да им връща ресто от моите хартийки.
    И с държавните пари е подобно - ползват ги поради доверие (и нямат друг изход, държавата ги задължава да ползват нейната валута) в институциите. С тази разлика, че институциите са недосегаеми за въздействие, когато предадат доверието.

    6. и за това писах - към края на срока на валидност хартийките от дадена емисия са се пръснали сред много портмонета, загубите ще са доста малки (хайде, поносимо малки). Сравнимо е с инфлацията, няма привилегировани.

    7. според мен има разлика между библиотека и държава. Най-малкото целите са различни. Държавата нарежда и за неизпълнение наказва.
    Въпросите са технически. Истинността на информацията се гарантира с неанонимността на източниците си, които надали ламтят да ги уличат в преднамерена измама.
    Програмите с отворен код - кой ги проверява? Ами всеки, който е заинтересован или просто любопитен.
    Недей оценява БЧП откъснато от контекста на общия модел. БЧП просто обслужват друга социална парадигма.
    Не мисля, че това възражение (както и предишните) доказва несъстоятелността на цялата идея.

    освен това, научих го неотдавна, система подобна на хартийките е работила - в Аржентина например.

    БЧП са писмено задължение на емитера да произведе/предложи качествена стока с определен обем (или да извърши обещани услуги).
    Стойността се оценява от потребителите, а не от институции, заинтересовани да има печалба или да упражняват контрол.

    Изпускаш и най-важното - хартийките не заместват парите, а представляват програма за ЕСТЕСТВЕН ОТКАЗ от парично-стоковите отношения.

    * * *
    Много благодаря за коментара

    ОтговорИзтриване
  3. Ники,

    Ще се радвам да подискутираме наживо. Моя проблем с тази теория е, че тя е неприложима и това е математически доказуемо, само с приемането на една проста аксиома - "хората са алчни".

    Няма да стане с писане по точки, темата е много обширна. Само искам като тема за размисъл да ми кажеш как с тази икономика си купувам къща и как с тази икономика организираш производство с размерите на "Кремиковци" и как го менажираш.

    Развитието на твоя модел ще доведе до сформиране на псевдомонополни сдружения, емитенти на валути, към които ще се привързват всички останали, като по този начин няма да имаме анархия, а корпоративен капитализъм в най-лоша форма, в която всяка корпорация ще е малък феодален владетел на работещите в нея.

    Феодализма не е метафора, при организация от феодален тип стопанството се самозадоволява и продава излишъка, тоест, стопанството няма нужда да приема чужди пари (с неясна стойност, покритие), но може да реализира натрупване на стоки, които са универсално конвертируеми... Злато ли каза някой?

    ОтговорИзтриване
  4. :-)
    ами и аз на това разчитам, че са алчни.
    Не знам дали скоро ще се видим, но задължително ще си поговорим върху това.
    Хайде, накратко с конкретните примери.
    Къща: привърженик съм на сглобяеми модулни къщи. Но дори това да не е толкова приемливо за всички, нещата са същите.
    БЧП не предполагат спестяване, но стимулират инвестирането. Инвестираш в строителен синдикат, така че в един момент да си натрупал достатъчно активи, за да си поръчаш въпросната къща. Другият вариант е да купуваш със своите си БЧП материали малко по малко, като накрая викаш майстори, питаш ги какви чекове приемат и гледаш да им плащаш с тях (така или иначе "чужди" валути ти попадат в джоба, нали?)

    Кремиковци:
    1) това си е грижа на синдикатите. Едно предприятие първо съществува като проект, за който синдикатът пуска чекове-реклами на проекта. По този начин финансирането се осигурява от онези, които поддържат идеята (признават тези чекове), а и така се проверява самата популярност (и необходимост, нужда) на проекта. Ако населението в община А не е готово, синдикатът ще потърси подкрепа в община Б.
    Така накрая община А ще си хапе лактите (но може и да е обратното).
    А синдикатът знае как да се организира. Не му е тук мястото да ти преразказвам цялата теория и практика на анархо-синдикализма, само ще кажа, че техните модели са работели на живо и са давали прекрасни резултати
    2) пак изпускаш в какъв контекст функционират БЧП - в условия на РАЗПРЕДЕЛЕНО производство. В условия на компактни апарати, които все повече изместват големи заводи (също както преди време машините са унищожили манифактурите), гиганти от типа на Кремиковци просто не са нужни.

    Моделът довежда до мафиозоидни формации само при наличие на два фактора:
    а) използване на наемен труд;
    б) наличие на упълномощени звена с властови функции вътре в синдиката.
    Властта не е просто начин за вземане на общественозначими решения, тя е и механизъм (апарат) за принуда на населението да изпълнява тези решения.
    Уверявам те, анархо-синдикалистите имат начин да не допуснат това - чрез самата структура на синдикатите и начините за вземане на решения.
    (един от сериозните "вътрешни" противници на анархо-синдикализма е т.нар. анархо-капитализъм, който точно до общество, поделено от мафии-корпорации)
    И пак - компактифицирането + автономизирането на средствата за производство + тяхното персонифициране коренно променят характера на човешките взаимоотношения.
    Да, това води до материално самозадоволяване, и то не на ниво общини, а даже на ниво домакинства. Но информационното взаимодействие (и свободната миграция, при която всеки търси най-удобната за себе си общност, най-удобни правила в нея) не спира. Стига да е с отворен код. Плюс към това, анархообществото не е базирано само върху "феодални" общини, то съществува и в екстериториални сдружения, в това число и виртуални.
    Няма ли механизъм за принуда - няма държава.

    Просто си представи цялата схема като едно.
    Иначе, нейните отделни елементи наистина се деформират или изобщо не бачкат, поставени в сегашните условия.

    Златото има ли стойност извън рамките на икономиката на печалбата? Електротехническа и лабораторно-химическа - да.
    В бионична производствено-потребителска мрежа за ккаво ще се използва?

    И накрая - в ТОЗИ проект ЗАСЕГА не предлагам точно анархообщество, а реформирана до либертариански модел държавност (почти опразнена от съдържание).
    А към нея - икономика на базата на трудова частна собственост (без използване на наемен труд, без печалбата като критерий за ефективност). Ама и тук трябва да седна да преразказвам дебели томове на теоретици и мемоари на практици...
    ;-)

    ОтговорИзтриване
  5. допълнение:
    как се инвестира в условията на БЧП?
    няколко начина:
    --- признаваш чековете, емитирани не срещу продукция и услуги, а хартийки на проекти;
    --- влизаш в кооперативен договор с избраното предприятие (синдикат).
    Ако произвеждаш чушки, ще захранваш столовата им, а след 5 или 10 години, както се разберете, си получаваш къщата.
    Ако те бива в дърдоренето (като мен), отделяш няколко часа седмично да четеш новини или да водиш предаване в синдикалната медия.
    --- привързваш своята продукция към избраните синдикални чекове (със заявка в Базата данни; ако няма обосновани възражения от емитера, значи всичко е наред) - и това също е форма на коопериране.
    В интерес на синдиката (стратегически интерес) е да подкрепя хората, които повишават доверието към синдикалните хартийки.

    Лично аз бих инвестирал в наука (и по трите начина). И то в инженерно-научни проекти, които разработват нанотехника от асемблерен тип.
    Изгодата ми е очевидна - при успех няма да имам нужда почти от нищо дълги векове наред...

    ОтговорИзтриване
  6. Ама на мен къщата ми трябва сега, не след 10 години! Да не говорим, че ако съм в най-ниските нива на труд - нямам талант да творя, нямам умения да организирам самостоятелно производство - то моя труд ТРЯБВА да бъде купен от някой друг. Иначе ще си умра от глад.

    Та, кой и по какъв начин ще ми даде кредит за да си построя къща - имам 4 деца, съответно за да се развиват и чувстват комфортно, ми трябва голяма къща с двор, голям автомобил и т.н. Тези блага някой ги е произвел, но аз мога да заложа срещу тях моя труд на мияч на чинии примерно, или на селскостопански работник.

    Икономиката съществува, за да се разпределят ОСКЪДНИТЕ блага, тези, за които има повече търсене, отколкото предлагане.

    След това идва конкуренцията. Нека да има 10 000 желаещи да пишат, само че от тях 100 ще постигнат успех. Значи, останалите трябва да пишат за някой друг - примерно за вестник, издаван от корпорация Х. Ако корпорация Х е успешна и плаща добре, и валутата и се оценява високо, всички ще се натискат да бъдат избрани, с цената на заробващи договори - защото безплатен обяд не е имало, няма и няма да има :). И става феодализъм и борба между копрорациите.

    ОтговорИзтриване
  7. ти пак ми говориш за СТАРИЯ ФОРМАТ общество.
    Добре, ето какви са опциите в предложения модел:
    --- търсиш по общинските форуми данни за свободни жилища;
    (едно жилище е свободно, ако в него никой не живее - същата е логиката като при земеползването; вила? има начини да се договори)
    --- търсиш да се включиш в някой синдикат и получаваш жилище;
    --- търсиш да се включиш в някакъв проект, така че с чековете на проекта да си вземеш къща на вноски;
    --- търсиш да станеш съкооператор и пак получаваш жилище...
    възможностите са малко по-различни от сегашното положение, но са и по-добри.
    И не се налага да продаваш труда си, включваш се в съвместна дейност, щом си на зор.

    и не се ли разбрахме? корпорации няма. Разтурени са, не са издържали конкуренцията, а техните най-опърничави, нагли и агресивни представители са елиминирани по един или друг начин...

    знам, че икономиката е дейност в условия на ограничени и неравномерно разпределени ресурси.
    Именно проблемът с ресурсите се решава чрез бионични технологии, които използват неограничени и достатъчно равномерно разпределени ресурси.

    говорим за нов свят. А ти пак ми придърпваш нещата към познатите стари такъмки...

    "Няма безплатен обяд" - това е хубав лаф. Но само лаф. Също като "закона" на Малтус, който никога не е бил проверяван, а и не може да се провери.
    Безплатно си се родил. Безплатно е възникнала вселената. Безплатно свети слънцето. Безплатен е въздухът. Безплатно растат дърветата и тревата.
    Разбира се, от определена гледна точка наистина НИЩО не е безплатно. Но това е жонглиране с понятия.
    Май говорим на различни канали.

    ОтговорИзтриване
  8. Този и предните два поста (пък и други ще излязат сигурно ;) нали може да ги обработим за пускане в следващия брой на алманаха "ФантАstika"?

    Засега няма срокове, само подготвяме почвата. :)

    ОтговорИзтриване
  9. няма проблеми.
    надявам се дотогава да се случи повечко обсъждане, за да се поизпипат нещата.

    ОтговорИзтриване
  10. Трябва да се организира (разбирай - да организираш ;) ) дискусия на живо + тест. Икономиката е най-лесно да се тества, необходими са някакъв брой ентусиасти, един форум и малко предварителна подготовка. Няколко дни всички ще подават транзакции, след това модератора (Ники) ще обрабова транзакциите и ще се изчислява кой какво има като валута и материални блага. Имам някакъв модел в главата си, ама трябва да се помисли още и да се въведат подходящи начални условия.

    ОтговорИзтриване
  11. идеята е добра, може да се отвори форум, имам идея къде и как.
    Само да поясниш схемата.
    На живо може да се видим на 21 февруари в два и половина, представянето на "Слънце недосегаемо" (Калин трябва да е разтръбил в Човешката къде е събитието, май в младежкия дом "Средец" ще е)

    ОтговорИзтриване