12 февруари 2013

Електрически протести

май ще стане горещо в темата за "електро"-листовките...

накратко позицията ми:
- държавата изнася ток;
- вътрешното потребление е скъпо;
- сметките са безочливо надути и обосновани с лъжи и увъртания.
Извод: НЕ ПЛАЩАЙТЕ. Нека плащат онези, които години наред ни ограбват и удушват с бесилото на мизерията.
Не давайте да ви изключват от мрежата. Само не забравяйте, че редовите служители на енергийните монополисти не са по-цъфнали от нас. Затова - разберете се с тях, дайте им оправдание за пред началниците за "неизпълнение на служебните задължения". Не е нужно пострадалите от държавния и капиталистически произвол да се дърлят помежду си, а същинските виновници да минават метър - и без това чувството за солидарност в нашето общество е доста смазано.

един цитат от Ерих Фром:
Съвременният капитал се нуждае от хора, които се чувстват свободни и независими, не са подчинени на някакъв авторитет, принцип или съвест — и въпреки това имат желание да бъдат командвани, да правят онова, което се очаква от тях, да се вместват в социалната машина без сътресения. Хора, които могат да бъдат управлявани без употреба на сила, ръководени без лидер, насочвани без определена цел, с изключение на една: да работят добре, да не спират, да действат, да напредват.
Какъв е резултатът? Съвременният човек е отчужден от себе си, от своите събратя, от природата.
Той е превърнат в стока, оценява житейската си енергия като капиталовложение, което трябва да му донесе максимална печалба в рамките на съществуващите пазарни условия. Човешките отношения са предимно отношения между отчуждени един от друг автомати, всеки от които се грижи за сигурността си, не се отделя от стадото, не се различава от него по мисъл, чувство и действие.
Докато се стреми да бъде по-близо до останалите, всеки си остава изключително самотен, обзет от дълбоко чувство на несигурност, тревога и вина, което се проявява винаги, щом не може да се преодолее самотата.
...
Днешното щастие на човека се състои в „уреждане на забавления“. То се свежда до потребителско задоволяване и „вкарване“ на стоки, пейзажи, храна, напитки, цигари, хора, беседи, книги, филми — всичко се консумира, поглъща. Светът представлява огромен обект за нашите апетити — голяма ябълка, голяма бутилка, голяма гръд; ние сме кърмачета, вечно очакващи, надяващи се — и вечно разочаровани. Нашият характер е инсталиран да обменя, да получава, да прави разменна търговия и да консумира; всичко, духовните и материалните ценности, стават обект на размяна и на потребление.

още материал по въпроса - в Седмичника на "СМ".

.

3 коментара:

  1. токът от АЕЦ Козлодуй за вътрешния пазар струва 4,4 стотинки за киловатчас. Козлодуй дава почти 40% от енергията за страната.
    Цената за битовите потребители (дневна тарифа) УЖ е 8,75 стотинки.
    Ама после идват още 8 стотинки от достъп до мрежите, пренос, от "зелена енергия", от "невъзстановими разходи", от "високоефективно комбинирано производство" (дотиране на толпофикацията).
    И стават 0,17 лв.
    И още ДДС отгоре - станаха 0,19 лв.
    Ама има още и нощна тарифа - 0,038 лв./кВтч.
    И споменатите горе надбавки се начисляват върху ОБЩИТЕ кВтчасове потребена енергия.
    И се получава крайна цена за плащане близо 10 евроцента за киловатчас.
    Двойно по-малко, отколкото "в хубавата Европа".
    Последното се изтъква от официалните лица на държавата и бизнеса.
    А колко по-високи са доходите в тази Европа?
    Минимум ПЕТ ПЪТИ.
    А какви са цените на хранителните стоки там?
    Почти същите като тук, ако се пазарува от "народните" им магазини. Само цигарите и алкохолът излизат по-скъпи.

    в същото време, пак същият Козлодуй изнася електроенергия в чужбина за 4 ЕВРОЦЕНТА за киловатчас.
    Къде са тия пари? С покриване на разходи, със заделяне за реинвестиция - къде е остатъкът? Кой го е изручал, докато ние ручаме жабета?

    изводи?
    като имаме предвид, че цените са определени от ДЪРЖАВАТА, пак тя е сключила договори с частните вражества (ЕРП), в които са им гарантирани определени проценти печалба, каквото и да вършат.
    Като имаме предвид също, че масовото ниско напрежение в контакта на потребителя налага по-продължително използване на електроуредите.
    (това сега го замазват и омаловажават по телевизиите)
    Като се има предвид също така, че самото правителство призна: ДКЕВР ползва некоректна методика за изчисляване на цените... от 2005-а насам.
    Е ли е това повод да смятаме, че всички сметки са ИЗМАМА от години? Защо да плащаме сметки от сорта "ако мине" (както е в един известен виц)?

    и един допълнителен въпрос за размисъл: щом и властта бе принудена да признае, че "нещо не е наред" с тия фактури, защо тогава във Варна полицията бие протестиращите? Защо ги тормози да подписват декларации, че няма повече да участват в "безредиците"?
    Щом гражданите са "в правото си", защо това право им се отнема?

    ... а да не отварям приказка по какво "право" се различава от "свобода" - за това друг път.

    ОтговорИзтриване
  2. Мощността е пряко зависимо от напрежението на мрежата. P=U*I.
    По мрежа умишлено вместо ток с напрежение 220 волта тече с около 180 волта. Когато си пуснете бойлера,фурната, климатика, или каквото и да било уред, то той работи на 180/220 = 81% от възможностите си.
    Или казано иначе получаваме 19% по малко от това което плащате, следователно за да получим при 180 волта напрежение същия ефект като при 220 волта ние трябва да изхабим 220/180 = 1.22 пъти повече ток.
    Даже може да се отиде и по далеч - P=U*I, но I=U/R => P=(U*U)/R.
    Сиреч сте прецакани не просто с 22% отгоре, ами с 22% на квадрат! 1,22*1,22 = 1,4884. Това ви коства не 22% ами 48% по висока сметка за ток! Защото нещо което трябва да го свършиш със 10 KWh го вършите с 14,8 KWh, Плащате си като Попове тези 4,8 KWh в повече, и се чудите как толкова рязко са се увеличили киловатите които ползват с едни и същи уреди за един и същи сезон.
    Или другата страна - електроуредите имат само 1/1,4884= 0,672 % производителност, или иначе казано работят с 1/3 по-слабо и некачествено!лампите светят по-слабо, бойлера,фурната,климатика и т.н. топлят по-бавно и по-слабо, хладилника охлажда по-малко и т.н.А елекпромера тези 672 вата пак ви го отчита като 1 киловат.
    С 2 думи:Понижаване на волтажа се намалява КПД на уредите и се налага да работят по дълго,показанията на електромера и на фактурите ще съвпадат! Така ще консумираме повече ел. енергия в Кв/ч.,и всичките три факта съвпадат.

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен,
    благодаря за пояснението.
    Електротехниката си я взех от третия път, да си призная доброволно.

    руснаците, с които си пиша, доста се учудиха на нивото на консумацията ни. Казват, че тричленно семейство в самостоятелна къща харчи максимум 250 кВтч месечно.
    А при мен, при сходни параметри на домакинството, не падаме под 580.
    Което потвърждава твоите разчети, Анонимен.

    (а към статията в "Свободна мисъл" има коментар за това, как ЕVN са сменяли жиците и какъв келепир са имали от това... http://sm.a-bg.net/2013/02/12/izsezvat-li-naivnite.htm#comment-108235 )

    жив и здрав!

    ОтговорИзтриване